Gündem

Sosyolog Prof. Dr. Kadir Cangızbay hayatını kaybetti

22 Temmuz 2023 18:48

Bir süredir tedavi gören sosyolog, akademisyen ve yazar Prof. Dr. Kadir Cangızbay, 76 yaşında hayatını kaybetti.

Sosyolog, akademisyen ve yazar Prof. Dr. Kadir Cangızbay, 76 yaşında hayatını kaybetti. 2014 yılında emekli olana kadar Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde Kamu Yönetimi'nde görev yapan Cangızbay'ın özyönetim ve anarko-komünizm üzerine çalıştıpı çok sayıda makalesi bulunuyordu. 

Doğu Batı, Birikim, Türkiye Günlüğü ve Toplum ve Bilim gibi dergilerde yazan Cangızbay, BirGün'deki yazılarına 2016'da son vermilti. 

Cangızbay'ın vefat haberini öğrencisi Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü, Siyaset ve Sosyal Bilimler Anabilim Dalı öğretim üyesi Mete Kaan Kaynar sosyal medya hesabından duyurdu. 

Kaynar, “Sevgili hocam, Kadir Cangızbay’ı birkaç saat önce kaybettik. Hoca’nın kendisi ile yaptığım ve bugün yarın raflardaki yerini alacak olan ‘Türkiye’nin Anarşisti Bir Cynique’ kitabını görmemesi en büyük hüznümdür. Tanrı’dan rahmet diliyorum” dedi.

KADİR CANGIZBAY KİMDİR?

1947’de İstanbul Kadıköy’de doğdu. Saint Joseph Lisesi ve Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek Lisans tezini, “Köy Enstitüsü Mezunu İki Yazar: Fakir BaykurtTalip Apaydın” üzerine yazdı. 1974’te Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ne asistan olarak girdi. 1981’de doktorasını “Kavramsal Bir Yapı Olarak Özyönetim” başlıklı çalışması ile verdi.

12 Eylül 1980 Darbesi'nin ardından kurulan YÖK'ü protesto için uzun yıllar doçentlik ve profesörlük unvanı almayı reddetti; 1989’da doçent, 1996’da profesör oldu.

Şubat 2014’te emekli olana kadar, Gazi Üniversitesi’nin İktisadi İdari Bilimler, İletişim ve Hukuk fakülteleri, Sosyal Bilimler, Kazaları Araştırma ve Önleme enstitüleriyle Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde sosyoloji, siyaset sosyolojisi, sosyal bilimlerde yöntem ve beşeri bilimler felsefesi dersleri verdi.

Hareket, AİTİA, Kazaları Araştırma ve Önleme, Toplumcu Düşün, Birikim, Ulusal, Türk Kültürü, Türkiye Günlüğü, Yeni Türkiye, Cumhuriyet Bilim Teknik, İslami Araştırmalar, Toplum ve Bilim, Mülkiyeliler Birliği, Özgür Üniversite, Türk Yurdu, Doğu-Batı, Düşünen Siyaset gibi dergiler ile BirGün, Ülkede Gündem, Newroz, Agos, Star-Açık Görüş gibi gazeteler ve bazı ansiklopedi ve kavram sözlükleri içinde belirli maddeleri kaleme aldı. 11 kitap yayınladı.