Gündem

Son nefesine kadar oğlunu aradı; Cumartesi İnsanları'ndan Halil Şahin hayatını kaybetti

01 Ekim 2019 11:39

Polis tarafından gözaltına alındıktan sonra 'kaybolan' yakınlarının akıbetini sormak için Taksim'de her hafta bir araya gelen ve kamuoyunda 'Cumartesi Anneleri/İnsanları' olarak tanınan ailelerden Halil Şahin hayatını kaybetti.

18 Ocak 1996 tarihinde gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Beyoğlu Belediyesi çalışanı 36 yaşındaki İsmail Şahin'in babası Halil Şahin'in cenazesi yarın (01.10.2019) 13.00’te Okmeydanı Cemevi’nden kaldırılacak.

İsmail Şahin'in ardından, "Akıbetine ömrümü adadığım" dediği eşi Kiraz Şahin de dört yıl önce ölmüştü. Baba Şahin'in yıllardır haykırdığı “Oğluma ne oldu?” sorusu da karşılık bulamadı. Cumartesi Anneleri tarafından yapılan açıklamada, "Onun 24 yıllık arayışı bizim de arayışımızdır" denildi. 

İsmail Şahin'in hikâyesi

Cumartesi Anneleri'nin 720. haftasında basın açıklamasını okuyan kayıp Fehmi Tosun'un kızı Besna Tosun, Kiraz Şahin’in “Akıbetine ömrümü adadığım” dediği eşi İsmail Şahin’in kaybedilme hikâyesini şu sözler ile anlatmıştı:

“36 yaşındaki 2 çocuk babası İsmail Şahin, Beyoğlu Belediyesi'nde temizlik işçisi olarak çalışıyordu. DİSK Genel-İş Sendikası üyesiydi. 18 Ocak 1996 günü saat 06.30 da iki belediye çalışanı ile birlikte görev yaptığı 34 ATZ 59 plakalı temizlik aracında iş başı yaptı ve bir daha geri dönmedi. Çalışma arkadaşı olan iki kişi araçla Mimar Sinan Üniversitesi’ne geldiklerinde İsmail Şahin'in elindeki süpürgesi ile birlikte ortadan kaybolduğunu söyledi. Şahin Ailesi sürekli ağlayan bu kişilerin çelişkili bilgiler verdiklerini ve konuşmaktan korktuklarını fark etti. Aynı günlerde İsmail’in dört yaşındaki kızı annesine, babasını televizyonda polislerle gördüğünü söyledi. Aile, Beyoğlu Belediyesi'ne başvurdu. İsmail Şahin'in mesai saatleri içerisinde kaybolduğunu ve bundan işveren olarak sorumlu olduklarını söyleyerek olayın araştırılmasını istedi. Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü'ne kayıp başvurusu yaptı. Savcılığa suç duyurusunda bulunarak İsmail Şahin'in akıbetinin soruşturulmasını istedi. Dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Tayyip Erdoğan ile görüşmek için yaptıkları girişimler ise sonuçsuz kaldı.

2011 yılında dönemin Başbakan’ı Tayyip Erdoğan’la görüşen kayıp yakınlarının arasında olan Kiraz Şahin burada; 'Eşim sizin işçinizdi, mesai saatleri içinde kayboldu. İsmail Şahin’in akıbetinin açıklanması sizin de sorumluluğunuzdur' demişti. 21 yaşında iki küçük çocuğuyla Galatasaray’a gelen Kiraz Şahin, 19 yıl boyunca eşinden bir haber alma umuduyla girişimlerini sürdürdü ama hiç bir bilgiye ulaşamadan 2015 yılında aramızdan ayrıldı.

Devlet yalnız gözaltında kaybedilenlerin değil, ortadan kaybolan kişilerin de akıbetini araştırmak ve açığa çıkartmakla yükümlüdür. Savcıları İsmail Şahin’in akıbetini açıklığa kavuşturacak etkin bir soruşturma başlatmak için göreve çağırıyoruz.  Hakikat ve adalet talebimiz gerçekleşinceye kadar kayıplarımızı aramaktan ve kayıplarımızla buluşma mekânımız olan Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz.”