Dünya

Son 25 yılın en büyük depremi; Tayvan 7,4 ile sarsıldı

9 kişi öldü, 946 kişi yaralandı

03 Nisan 2024 07:34

T24 Dış Haberler

Tayvan'da meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki deprem, kurtarma çalışmalarının yürütüldüğü merkez üssüne en yakın şehir olan Hualien'de çok sayıda binanın çökmesine neden oldu.

Adayı 25 yıl içinde vuran en güçlü sarsıntı, büyük heyelanlarla sarsılan Tayvan'ın dağlık iç kesimlerinde de hissedildi. Başkent Taipei'de çekilen görüntülerde binaların şiddetli sallantılara maruz kaldığı görüldü.

Taipei Sismoloji Merkezi müdürü Wu Chien Fu, "Sarsıntı Tayvan'ın her yerinde ve açık deniz adalarında hissedildi, son 25 yılın en güçlüsü" diye konuştu. 

USGS, ilk depremden sonraki 20 dakika içinde Hualien kentinin 11 kilometre kuzeydoğusunda 12,6 kilometre derinlikte 6,4 büyüklüğünde ikinci bir sarsıntının daha kaydedildiğini duyurdu. Tayvan ve Çin kıyılarına 1 ila 3 metre yüksekliğindeki dalgaların ulaşabileceği uyarısında bulunuldu. 

Daha önce, deprem adada ve komşu ülkelerde tsunami uyarılarına yol açmıştı. Ada genelinde elektrik ve internet kesintileri bildirildi.

9 kişi öldü, 900'den fazla kişi yaralandı

Tayvan İtfaiye Ajansı, depremin vurduğu Hualien'de 9 kişinin öldüğünü açıkladı. Hualien, Yilan, Taipei, Yeni Taipei, Keelung ve Taoyuan şehirlerinde en az 946 kişinin yaralandığı bildirildi.

Tayvan basınında yer alan haberlere göre, Hualien şehrinde çok sayıda bina hasar gördü ve yıkıldı.

Hualien'in doğu kıyısındaki Suhua Otoyolu meydana gelen çöküntüler sonucu ulaşıma kapandı, Taoyuan Uluslararası Havalimanı'nın tavanının bir kısmı çöktü.

Hualien çevresinde ve Ada'nın iç kesimlerindeki çok sayıda kara yolu çöküntüler ve kayaların devrilmesi sebebiyle ulaşıma kapandı.

Siber güvenlik ve internet gözlemcisi "NetBlocks"a göre, depremden sonra Tayvan'ın bazı bölgelerinde elektrik ve internet kesintileri yaşandı. Tayvan Elektrik Şirketi, yerel saatle 10.30 itibarıyla kesintilerin büyük bölümünün giderildiğini bildirdi.

Tayvan Yüksek Hızlı Tren Şirketi, depremde herhangi bir tren kazası veya altyapı hasarının yaşanmadığını, seferlerin denetim amacıyla geçici olarak durdurulduğunu duyurdu.

Haber alınamayanlar var

Deprem yüzlerce heyelan tetiklerken, başkent Taipei'yi çevreleyen tepelerde sabah yürüyüşüne çıkan 7 kişiden 3'ü heyelanın yollarına devasa kayalar göndermesi sonucu ezilerek öldü. Tünele yaklaşırken aracı heyelana yakalanan bir kamyon şoförü öldü.

Hualien kenti yakınlarındaki tünellerde iki Alman turist dahil yaklaşık 70 kişiyi tahliye ettiklerini söyleyen itfaiye yetkilileri, ancak Taroko Gorge Milli Parkı'ndaki bir otele giden çalışanların bulunduğu 4 minibüsteki 50 yolcuyla iletişimlerini kaybettiklerini, aramaların devam ettiğini belirtti.

80 kişi de bir maden alanında mahsur kaldı, ancak madenin içinde olup olmadıkları belirtilmedi.

Ordu, kurtarma çalışmalarına destek verecek

Tayvan lideri Tsai Ing-wen, depremin yol açtığı hasara ilişkin kaygısını dile getirirken orduya Hualien ve diğer bölgelerdeki kurtarma çalışmalarına destek olmaları talimatını verdi.

Bu yılın başında gerçekleştirilen başkanlık seçimlerinde Ada'nın yeni lideri seçilen Başkan Yardımcısı Lai Ching-te de depremin ardından hükümetin acil durum merkezi kurduğunu duyurarak, vatandaşlardan sakin ve dikkatli hareket etmelerini istedi.

Eylül 1999'da Tayvan'da 7,6 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiş, 2 bin 400 kişi hayatını kaybetmiş ve 5 bin bina yıkılmıştı.