Dünya

Sokakta oynayan 8 yaşındaki çocuk İsrail tarafından vuruldu

03 Mayıs 2024 09:24

T24 Dış Haberler

Kasım ayında 8 yaşındaki bir çocuğun sokakta oynarken vurularak öldürülmesinin ardından İsrail, uzmanlar tarafından bir başka savaş suçu işlemekle suçlandı.

Yeni görüntüler ve analizler, Batı Şeria'da yaşayan Filistinli çocuğun, İsrail Savunma Güçleri kendisine ve bir grup yerel çocuğa ateş açtığında silahsız ve savunmasız olduğunu ortaya koydu. 

Yürütülen soruşturma sonucunda, 8 yaşındaki Adam ve 15 yaşındaki Basil'in 29 Kasım 2023 tarihinde bir sokakta oynarken ölümlerine yol açan olaylar bir araya getirildi. Birleşmiş Milletler insan hakları ve terörle mücadele özel raportörü Ben Saul, "tüm kanıtlar sunulduğunda İsrail'in savaş suçu işlediği belirlendi" diye konuştu. 

İsrail Savunma Güçleri suç işlediğini reddetti ve ateş açtıklarında Basil'in patlayıcı taşıdığını iddia etti. İsrailli yetkililer, "gerçek ateş yalnızca acil tehditleri ortadan kaldırmak ya da tutuklama amacıyla, diğer seçenekler tüketildikten sonra tutuklama protokollerini takip etmek için kullanılır" açıklamasında bulundu. 

Video görüntülerinde, silahlı bir İsrail konvoyunun çocukların önünden geçerken aniden şoför kapısının açıldığı ve silah seslerinin yükseldiği dikkat çekti. 11 el ateş edilirken, bazıları arabalara ve yakındaki binalara, iki kurşun Basil'in göğsüne, bir kurşun da ateşten kaçmaya çalışan Adam'a isabet etti.

Saul, "Görüntüler Uluslararası İnsancıl Hukuk'un sivillere yönelik kasıtlı, ayrım gözetmeyen ya da orantısız saldırı yasaklarının ihlali, bir savaş suçu ve insanların yaşam hakkının ihlali anlamına geliyor" dedi. 

İsrail Savunma Güçleri, çocukların araçlarına patlayıcı madde fırlatmak üzere oldukları ve bunun da onları acil bir tehlikeye soktuğu konusunda ısrarcı oldu. 

Filistin Kızılayı, bunun münferit bir olay olmadığını ve benzer saldırıların sistemli olarak gerçekleştiğini iddia etti.