Gündem

Sivas Belediyesi’nde dolu müdürlüklere vekil atandı, yetkisiz bütçe kullanıldı

Sivas Belediyesi’nde tüm müdürlüklerin dolu olmasına rağmen kanuna aykırı şekilde vekil atandığı ortaya çıktı. Vekillerin ayrıca, yetkisi olmamasına rağmen bütçeden harcama yaptıkları belirtildi

23 Kasım 2023 16:34

Ege Vural Hükümdar

Sayıştay’ın Sivas Belediyesi ile ilgili hazırladığı 2022 raporuna göre, kadroların dolu olmasına rağmen belediyedeki 14 müdürlüğe kanuna aykırı şekilde “vekâleten” atamaların yapıldığı ve atanan vekillerin harcama yetkisi olmamasına rağmen bütçeyi kullandıkları ortaya çıktı.

Sayıştay raporunda, “Belediyede 14 adet müdürlükte kadrolar dolu olduğu halde başka birileri görevlendirilmiş ve harcama yetkililiği görevlendirilen kişilerce kullanılmıştır. Ayrıca Başkan yardımcılığı kadroları dolu olduğu halde, dolu olan kadrolara görevlendirme yapılarak söz konusu Başkan yardımcılığı yetkisi görevlendirilen kişilerce kullanılmaktadır. Yapılan bu görevlendirme 657 sayılı Kanun'a uygun değildir" denildi.

“Harcama yetkililiğini asıl kadroda bulunanın kullanması gerekir”

Raporda, şu ifadeler yer aldı: “393 sayılı Belediye Kanunu'nun 63'üncü maddesinde, ‘Belediye bütçesiyle ödenek tahsis edilen her bir harcama biriminin en üst yöneticisi harcama yetkilisidir.’ denilerek harcama yetkilisinin tanımı yapılmış, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu'nun “Harcama yetkisi ve yetkilisi” başlıklı 31'inci maddesinde de ‘Bütçeyle ödenek tahsis edilen her bir harcama biriminin en üst yöneticisi harcama yetkilisidir.’ hükmü yer almıştır. 5018 sayılı Kanun'a istinaden çıkarılmış olan 1 seri numaralı Harcama Yetkilileri Hakkında Genel Tebliğ'de harcama yetkililerinin belirlenmesi konusunda, ‘5018 sayılı Kanunun 5436 sayılı Kanunla değişik 31 inci maddesinin birinci fıkrasında bütçeyle ödenek tahsis edilen her bir harcama biriminin en üst yöneticisi harcama yetkilisi olarak belirlenmiştir. Bu hüküm uyarınca bütçe sınıflandırması harcama yetkilisini belirleyen temel unsur olmaktadır.’ denilerek harcama yetkisinin kim tarafından kullanılacağı açıkça belirtilmiştir.

Yukarıdaki mevzuat hükümleri çerçevesinde, Belediyede müdür kadrolarında bulunan kişiler var iken o kadrolara vekâleten görevlendirme yapılamayacağı açıktır. Dolu kadroya vekâleten görevlendirme yapılamayacağından dolayı harcama yetkililiğini de vekâleten görevlendirilen yerine asıl kadroda bulunanın kullanması gerekir. Bu kişiler görevden alınmadığı ve bu kadrolar boş olmadığı sürece yetkinin vekâleten görevlendirilen kişilerce kullanılması mümkün değildir. Şüphesiz 657 sayılı Kanun'da memuriyette kadroyu esas almıştır.”

TIKLAYIN - Muhittin Böcek’in başdanışmanının aynı anda beş yerde çalıştığı ortaya çıktı

TIKLAYIN - Sayıştay: İZBAN’ın ana hizmet binası ruhsatsız

TIKLAYIN - Kastamonu Belediyesi başkan yardımcısı vekilinin meclis yerine işçi kadrosundan seçildiği ortaya çıktı