Dünya

Sisi: İleride kurulacak bir Filistin devleti, askerden arındırılıp geçici uluslararası güvenlik varlığına sahip olabilir

Arap ülkeleri, İsrail'in 2007'den bu yana Gazze'yi kontrol eden Filistinli militan grup Hamas'a karşı yürüttüğü askeri operasyonun sona ermesinin ardından Gazze Şeridi'nde güvenliği bir Arap gücünün sağlaması önerisini reddetti

25 Kasım 2023 10:15

T24 Dış Haberler

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, bir Filistin devletinin askerden arındırılabileceğini ve hem kendisine hem de İsrail'e garanti sağlamak üzere geçici bir uluslararası güvenlik varlığına sahip olabileceğini söyledi. 

Sisi, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ve Belçika Başbakanı Alexander De Croo ile Kahire'de düzenlediği ortak basın toplantısında, "Bu devletin askerden arındırılmasına hazır olduğumuzu söyledik ve her iki devlet için, yeni kurulan Filistin devleti ve İsrail devleti için güvenliği sağlayana kadar NATO güçleri, Birleşmiş Milletler güçleri ya da Arap veya Amerikan güçleri gibi güçlerin garantileri de olabilir" dedi.

Sisi, 1967 sınırlarına dayanan ve başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletini öngören siyasi bir çözüme ulaşılamadığını da sözlerine ekledi.

Arap ülkeleri Gazze'ye girmeyi reddetti

Arap ülkeleri, İsrail'in 2007'den bu yana Gazze'yi kontrol eden Filistinli militan grup Hamas'a karşı yürüttüğü askeri operasyonun sona ermesinin ardından Gazze Şeridi'nde güvenliği bir Arap gücünün sağlaması önerisini reddetti.

Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, bu hafta Londra'da gazetecilere verdiği demeçte Arap ülkelerinin İsrail'in askeri saldırısıyla "çorak bir araziye" dönüşebilecek Gazze Şeridi'ne girmek istemeyeceklerini söyledi.

Safadi, "Hangi koşullar altında herhangi birimiz gidip düşman olarak görülmek ve İsrail'in pisliğini temizlemeye gelmiş gibi görünmek isteriz?" dedi.