Ekonomi

"Şirket kurma sayıları arttı, yeni rekorlar yolda"

Verilere göre, son 3 ayda 28 binden fazla şirket kuruldu

24 Temmuz 2023 13:32

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin verilerine göre, son 3 ayda, 28 bin 643 şirket kuruldu. Marka Geliştirme Uzmanı Berat Kızılel, "Şirket kurma sayıları bu dönemde arttı diye düşünüyorum. Bu gidişle rekorlar bol bol tazelenecek ve şirket sayıları git gide artıyor olacak" değerlendirmesini yaptı.

Son 3 ayda en fazla şirket kuruluşu gerçekleşen ay, 10 bin 44 şirketle mayıs oldu. Nisan'da Türkiye genelinde 9 bin 429 şirket kurulurken temmuzda rakam 9 bin 174 olarak gerçekleşti. En yüksek şirket kuruluşu gerçekleşen illerin ilk sırasında son 3 ayda toplam 10 bin 956 şirket kuruluşuyla, İstanbul oldu. En fazla şirket kurulan iller sıralamasında ikinci ve üçüncü sırada Ankara ve İzmir yer aldı.

Marka Geliştirme Uzmanı Berat Kızılel, yeni açılan şirketlerin bir kısmının kapanmaya gittiğini belirterek, girişimcilerin şirket kurmadan önce alması gereken önlemleri sıraladı.

Kızılel, "Girişimcilerin şirket kurmadan önce kendilerine prensip edinmeleri gereken üç farklı konu var. Online ve ölçeklenebilir olması, büyük ve uzun vadeli problem çözmesi, sürdürülebilir olması… Eğer uzun vadeli bir ticaret ve marka oluşturmak var ise kafalarında; ki herkesin niyeti böyle... Şirketlerini kurmadan önce hedef kitlelerini iyi tanımlamaları ve buna göre ürün veya hizmet sunacak yapının üzerine şirket kurmalarıdır” diye konuştu.

"Dünyayı girişimciler değiştirecek"

Rakamların yatırım konusunda Türkiye’nin hâlâ cazip bir ülke olduğunu gösterdiğini kaydeden Kızılel, “Şirket kuruluşu ekonomik açıdan değerlendirdiğimizde daha fazla istihdam, ülke ekonomisine katkı ve ihracat demek. Dünyayı girişimcilerin değiştireceğine inanıyorum. Bu kadar şirket kuruluşu yeni markalar anlamına da geliyor” ifadelerini kullandı.

"Yeni markalar bizi dünyaya açacak"

Kızılel, Türkiye’nin seçimler ve son siyasi gelişmelere bakıldığında, istikrarlı bir tablo çizemeyeceği ve yatırım konusunda girişimcinin çekinceler yaşayacağı algısı oluşturduğunu söyledi. Kızılel, “Ancak bu kadar şirketin kuruluşu hala bir güven ortamının varlığından bahsedebileceğimizi gösteriyor. Şirket kuruluşları ve yeni markalar Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı. Her bir yatırımın istihdam kadar, ihracat kadar, Türkiye’nin hala güven ortamı sunduğunu göstermesi bakımından oldukça önemli. Yeni markalar bizi dünyaya açacak” dedi.

"Türkiye için yeni rekorlar yolda"

Yeni şirketler kurulmasının e-ticarete de doğrudan katkı sağlayacağını belirten Kızılel, “Teknolojinin gelişmesiyle çok fazla fırsat doğuyor ve bununla birlikte insanlar özellikle online ticaret konusunda ölçeklenebilirliği kolay ve gerektiğinde ihracat bile yapabilme ihtimallerinden kaynaklı olarak şirket kurma kararı alıyor. Bu sebeple şirket kurma sayıları bu dönemde arttı diye düşünüyorum. Bu gidişle rekorlar bol bol tazelenecek ve şirket sayıları git gide artıyor olacak. Ama genelde tercihler online bir iş modeli üzerinde seyredecek" diye konuştu.