Dünya

Sırbistan'da seçim sonuçlarına itiraz protestoları: 38 kişi gözaltına alındı

Göstericiler, "olası seçim usulsüzlüklerinin anlaşılması için seçmen listelerinin açılmasını" talep etti

26 Aralık 2023 14:45

Sırbistan'da 17 Aralık'ta yapılan genel ve yerel seçim sonuçlarına itiraz eden muhalefet partilerinin başkent Belgrad'daki protestoları dün de devam etti. Polisin bir gün önceki protestolarda 38 kişiyi gözaltına aldığı, sekiz polis memurunun yaralandığı açıklandı.

Seçimde Sırbistan Şiddete Karşı isimli ittifakla yarışan muhalefet partilerinin "seçim hırsızlığına karşı" çağrısı üzerine Belgrad'daki Devlet İdaresi ve Yerel Yönetimler Bakanlığı önünde toplanan çoğunluğu üniversite öğrencilerinden oluşan göstericiler, "olası seçim usulsüzlüklerinin anlaşılması için seçmen listelerinin açılmasını" talep etti.

Hükümet binasının olduğu cadde trafiğe kapatıldı

Şehrin en işlek caddelerinden Bircaninova'yı trafiğe kapatan göstericiler, bakanlık binasına girişi engelledi. Ardından eylemciler, Sırbistan Hükümet Binası'nın olduğu Nemanjina Caddesi'ni de trafiğe kapatarak yere oturup kart oyunları oynadı. Gösterilerin yerel saatle 18.00'e kadar devam edeceği belirtildi.

Emniyet Genel Müdürü İvica İvkovic, Belgrad'da yaşanan gösterilere yönelik düzenlediği basın toplantısında, "Göstericilerin, Belgrad Belediye Meclisi'ne girme girişimleri 18.55'ten 21.50'ye kadar sürdü ve şiddetli göstericiler, emniyet mensuplarına saldırmak için her türlü yolu kullandı" iddiasında bulundu. Bir önceki akşam yaşanan gösterilerde 38 kişinin gözaltına alındığını aktaran İvkovic, sekiz polisin de göstericilerin saldırısı sonucu yaralandığını söyledi. İvkovic, "Vatandaşların normal yaşamını bozan, huzursuzluk yaratan hiçbir şiddete, trafiğin ablukaya alınmasına, köprü yapılmasına tolerans gösterilmeyecek" dedi.

Polis, biber gazı kullanmıştı

Belgrad'da polis, ülkede 17 Aralık'ta yapılan seçim sonuçlarına itiraz ederek Belgrad Belediye Meclis binasına girmeye çalışan göstericilere karşı göz yaşartıcı gaz kullanmıştı.

Muhalefet partilerinin "seçim hırsızlığına karşı" çağrısı üzerine, binlerce kişi başkent Belgrad'daki Devlet Seçim Komisyonu (RIK) binası önünde toplanmış, seçimlerin yenilenmesi çağrısında bulunan göstericiler buradan Belgrad Belediyesi Meclis binasına yürümüştü. Belediye Meclis binasına meşaleler fırlatan göstericiler, belediye binasının kapısını, pencerelerini ve güvenlik kamerasını kırmıştı. Bina içerisine girişleri engellemeye çalışan polis memurları, göstericilere göz yaşartıcı gazla saldırmıştı.

Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, yaşanan gerginliğin ardından ulusa sesleniş konuşması yaparak, "kanun uygulayıcı kurumların durumu kontrol altında tuttuğunu" söylemişti.

Bu arada, RIK'ın açıkladığı resmi olmayan sonuçlara göre, Cumhurbaşkanı Vucic'in desteklediği ve 2012'den bu yana iktidarda olan Sırp İlerleme Partisi (SNS) öncülüğündeki "Aleksandar Vucic-Sırbistan durmamalı" ittifakı seçimi önde tamamlamıştı.​​​​​