Kültür-Sanat

Sinop'taki bazalt kayalıkları dünya turizmine kazandırılıyor

14 Temmuz 2023 22:17

Sinop'un Boyabat ilçesi Kurusaray köyünde yer alan ve volkanik patlama sonucu yaklaşık 5 milyon yıl önce oluştuğu tahmin edilen bazalt kayalıkların turizme kazandırılması için başlatılan çalışmalar devam ediyor. Dünyadaki nadir jeolojik oluşumlar arasında gösterilen tabiat anıtı kayalıkların turizme kazandırılması için Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce çalışmalar yürütülüyor.

Bazalt kayalıklar, 1996 yılında "1. derece doğal sit alanı", 2011'de de "tabiat anıtı" kategorisine alındı. Birbiri ardına sıralanmış üç vadiyi kapsayan on hektarlık alandaki bazalt kayalıklar, boyları kırk metreyi bulan altıgen prizma şeklindeki büyük sütunlardan oluşuyor. 

Dünyadaki nadir örnekler arasında gösterilen milyon yıllık kayalıkların tam manasıyla turizme kazandırılması için ilgili kurumlarca gerekli çalışmaların yapıldığını anlatan İl Kültür ve Turizm Müdürü Metin Süren, kayalıkların bulunduğu bölgenin ziyaret edilebilir durumda olduğunu dile getirdi.

Dünyada ender olan Hamsilos Fiyordu gibi özel bir yer

Süren, bazalt kayalıkların bölgenin önemli turizm destinasyonları arasında yer aldığını ifade ettiği açıklamasında şunları söyledi:

"Doğal oluşumlar neticesinde bugünkü halini alan bazalt kayalıklar, doğal sit alanı ilan edilmiş ve turizmin önemli bir destinasyonu haline gelmiştir. Bu tabiat harikası jeolojik oluşum, tıpkı dünyada ender olan Hamsilos Fiyordu gibi özel bir yer. Doğaseverler ve doğa fotoğrafçıları tarafından çok aranan, gezilmek istenen bir turizm destinasyonu. Milli Parklar ile turizmde çekim alanı olması için gerekli çalışmaları yürütüyoruz."