Medya

'Sınır'da gazetecilik!

Türkiye-Suriye sınırında haber takibi yapan gazetecilerin davranışları tartışma konusu oldu

15 Ekim 2019 17:22

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’nin kuzeyinde ‘güvenli bölge’ oluşturmak amacıyla yürüttüğü ‘Barış Pınar Harekâtı’nı yerinde takip üzere bölgeye giden bazı muhabirlerin davranışları tartışma konusu oldu.

İlk olarak Kanal D Ana Haber Spikeri Buket Aydın’ın kamuflaj pantolon giyerek verdiği poz, sosyal medyada en çok konuşulan konulardan biri oldu. Aydın’ın “Saldırsanız da buradayız” notuyla paylaştığı fotoğraf üzerinden gazetecilerin hedef olmamak için kamuflaj kıyafetler ya da karşı tarafı harekete geçirebilecek simgelerden uzak durması gerektiği hatırlatması yapıldı.

Aydın ise eleştirilere “Siz ancak elinizde telefon boş boş yazarsınız. Benim ne yaptığımı Akçakale halkı biliyor. Esas sorun gazetecilere saldıran terör örgütüne bile bu tepkiyi göstermemeniz. Şehitlerimizin yasını tutun. Öyle ya da böyle oradayım işte halkımızın askerimizin yanındayım. Umurumda değilsiniz” sözleriyle yanıt verdi.

Nusaybin'de İHA muhabiri ile vatandaş arasında tartışma: YPG'nin yaptığını kabul etmiyorlar, neyse buradan çıkalım

Buket Aydın’ın ardından bu kez Nusaybin’de görev yapan İhlas Haber Ajansı muhabiri Beril Solmuşgül ile vatandaşlar arasında yaşanan tartışma sosyal medyaya yansıdı.

İHA tarafından servis edilen görüntülerde muhabir Solmuşgül'ün, "YPG'nin yaptığını kabul etmiyorlar, neyse buradan çıkalım" dediği duyuluyor.

İHA muhabiri tarafından aracının plaka fotoğrafının çekilmesine itiraz eden vatandaş ile muhabir arasında tartışma yaşanıyor.

Yaşanan tartışma sırasında İHA muhabirinin ' telefonumu alamazsınız' dediği duyuluyor. Telefon nedeniyle itişme yaşanıyor.  Muhabirin ise "Gazetecilere dokunamazsınız" diye bağırdığını duyuluyor. 

A Haber muhabirinin 'havandan korunmak için eğildim' dedi, kameramanın kasksız ve yeleksiz görüntüleri ortaya çıktı

A Haber Yurt Haber Müdürü Kerim Ulak'ın sınır hattından yaptığı yayının ‘kurmaca’ olduğu iddiası kamuoyunda geniş yankı buldu. Ulak başında miğfer ve yere çömelerek yayın yaparken TRT muhabirinin rahat bir şekilde ayakta durduğu anlara dair görüntüler sosyal medyada binlerce kişi tarafından paylaşıldı. Konuya ilişkin açıklama yapan Ulak, "Üzerimizden havanlar atılmaya başladı. TRT muhabiri de yayını yapıp güvenli bölgeye çekildi. Sosyal medya hesapları bir fotoğraf üzerinden beni ve kurumumu karalıyor" dedi.

Ulak A Haber canlı yayınında o anları şu şekilde anlattı;

"Sabah 09:15’te yoğun bir bombardıman başladı. Üzerimizden havanlar atılmaya başladı. TRT muhabiri Bülent yayını yapıp güvenli bölgeye çekildi. O sırada üzerimizden bir havan mermisi geçti. Artık öğrendik, havanın üzerinizden geçerken çıkardığı sesi öğrendik. Havan sesiyle birlikte bir panik yaşandı ve kendimizi yere attık. Havanlardan korunmak için böyle davrandık.

"Beni ve kurumumu karalıyorlar"

Fotoğrafı veren hesaplar FETÖ ve PKK’ya yakın hesaplar. Hadi onları anlıyorum. Kendisini özgür basın olarak yansıtan kurumlar ve sosyal medya hesapları nasıl bir fotoğraf üzerinden beni ve kurumumu karalıyorlar. Geçtiğimiz gün arkadaşlarımızın kaldığı otele bir saldırı oldu. Ben oradaki yayında da arkadaşlarımızı çelik yelek konusunda uyardım. İletişim Başkanlığı’nın da bu konuda önemli uyarıları var.

"Havanın üzerine düşmesini mi bekleyelim?"

Kara harekatı başlamış 50 metre mesafedeyiz böyle bir ortamda nasıl çelik yelek ve baret giymeyeceğiz. O fotoğraf karesi üzerinden beni hedef aldılar. Herkesi sorumlu gazeteciliğe davet ediyorum. Beni en çok üzen şey, anlı şanlı haber sitelerinin bu fotoğraf üzerinden beni hedef almaları. Havanın üzerine düşmesini mi bekleyelim, bu nasıl bir anlayıştır."

Kerim Ulak’ın bu açıklamalarının ardından söz konusu canlı yayın sırasında çekilen bir başka fotoğraf ortaya çıktı. Fotoğrafta havan topu atıldığını söyleyen ulak yere çökmüş bir vazşyette yayın yaparken, A Haber kameramanının kasksız ve yeleksiz bir biçimde ayakta görüntü almaya devam ettiği görülüyor.

2018’de balta ve kılıçla verdiği poz ile gündeme gelmişti

Kerim Ulak’ın 2018’de TSK’nın Zeytin Dalı Harekâtı’nın sürdüğü sırada elinde balta ve Zülfikar tutar halde çekilmiş fotoğrafı da yeniden gündeme geldi. Fotoğraf sosyal medyada paylaşılan Ulak’ın paylaşımının altına "Ormanlının torunları Afrin yolunda. Gazaları mübarek olsun"yazdığı belirtildi.