Koronavirüs

Singapur Teknoloji ve Tasarım Üniversitesi araştırması: Türkiye'de son vaka 15 Mayıs'ta görülecek

26 Nisan 2020 09:31

Sözcü gazetesi yazarı Serpil Yılmaz, Singapur Teknoloji ve Tasarım Üniversitesi Veriye Dayalı İnovasyon Laboratuvarı'nın 24 Nisan 2020 tarihli  araştırmasından bazı bilgileri bugünkü köşesine taşıdı. 

Yılmaz, "SUTD; Singapur, Suudi Arabistan, ABD, İtalya, Katar, Nijerya, Rusya, İran, İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya, Japonya, Kanada, Birleşik Arap Emirlikleri'ne ait; olası “Son Covid-19 vakası” tarihlerini gösterir grafikler yayımladı. Buna göre Türkiye'de son vaka 15 Mayıs'ta görülecek" ifadesini kullandı. 

Yılmaz yazısında şunları kaydetti: 

Grafiklerin ileriye dönük tahminlerini analiz edebilmek için, geçmişe dönük verilere de ihtiyaç var. 20 Mart'tan başlayarak 24 Nisan'a kadar olan vakalara bakarsak, grafik tepe noktasına 10-11 Nisan'da ulaşmış ki... Sağlık Bakanlığı verileri de böyleydi.. Oralardan çok da uzaklaşmayarak, çan eğrisi aşağı yönlü hareket ediyor. 23-24 Nisan'da vaka sayısı azalıyor.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca; “günlük iyileşen hasta sayısının, günlük vaka sayısından daha fazla olması” durumunu platoya geçiş olarak yorumladı.

23 Nisan'da 3 bin 116 olan yeni vaka sayısı, 24 Nisan'da 3 bin 122'ye düşüyor; iyileşen hasta sayısı da karşılaştırılan tarihlerde 2 bin 14'ten 3 bin 246'ya yükseliyor…

SUTD'nin grafiğinde de bu “ikiz azalış” tablosu görülüyor.

Aynı tabloda son vakaya en yakın ülke 3 Mayıs tarihi itibarıyla Fransa, 9 Mayıs itibarıyla Japonya olurken, Covid-19 trajedisini yaşayan İngiltere'nin, Türkiye'den 2 gün önce son vakayı kaydedeceği öngörüsüne yer verilmiş…

Yazının devamı için tıklayın