Çevre

Şimdi de tarım alanlarına göz diktiler!

İktidara yakın iş insanlarının şirketleri, 369 hektar alana güneş paneli yerleştirecek

09 Mart 2024 08:08

Global düzeyde gıda güvenliği ve tarımsal ürünlerin erişilebilirliği konusunda koruma politikaları hayata geçirilirken, Türkiye'deki tarım arazileri bazı durumlarda ekonomik çıkarlar doğrultusunda risk altına alınıyor. İktidara yakın iş insanlarının şirketleri Ağrı ve Eskişehir’de tarlalara güneş panelleri yerleştirecek.

Tarım arazilerinin korunması gerektiği yönündeki uzman uyarılarına rağmen, güneş enerjisi santrallerinin (GES) kurulumu için uygun olmayan lokasyonlar tercih ediliyor. İktidara yakınlıklarıyla tanınan iş insanları Mehmet Cengiz ve Cemal Kalyoncu'nun sahip olduğu şirketler, Ağrı ve Eskişehir'de toplam 369 hektarlık bir alanı, yani yaklaşık 519 futbol sahası büyüklüğündeki tarım arazisine güneş paneli yerleştirmeyi planlıyor.

Özellikle, AKP iktidarının desteklediği iş insanlarından biri olan Mehmet Cengiz'in yönetimindeki Cengiz Holding bünyesindeki Eti Bakır, Ağrı Doğubayazıt'taki tarım arazilerine GES projesi kurma konusunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan gerekli onayı almış durumda. Cumhuriyet'ten Şeyda Öztürk'ün haberine göre, onayla birlikte, Yanoba köyünün tarım arazileri üzerine toplam 81 bin 810 güneş paneli yerleştirilmesi planlanıyor. 614 milyon 201 TL bütçeli bu proje, 63.18 hektarlık bir alanı güneş panelleriyle kaplayacak, bu durum sürdürülebilir tarım ve enerji kullanımı arasındaki dengenin sağlanması konusunda önemli soru işaretleri yaratıyor.

Yüzbinlerce güneş paneli

Benzer bir şekilde Kalyon Holding ve Cengiz Holding’e ait İstanbul Havalimanı’nın da işletmecisi olan İGA Havalimanı İşletmesi de tarım arazileri için sırada bekliyor. Bakanlığın onayını bekleyen proje, Eskişehir Sivrihisar’da yapılacak. Aşağıkepen Mahallesi’ndeki tarım alanlarını kapsayan projeyeyle birlikte 306 hektarlık arazide 448 bin 803 adet güneş paneli kurulacak. Projeye ilişkin inceleme değerlendirme komisyonu (İDK) 20 Mart’ta toplanacak.