Dünya

Sığınma hakkı verilmesine rağmen aylarca erkekler için bir hapishanede tecritte tutulan transseksüel kadın, serbest bırakıldı

Aguilar, Honduras'ta maruz kaldığı nefret suçları sebebiyle ABD'ye sığınma kararı almıştı

21 Nisan 2019 08:35

T24 Dış haberler

Kendisine federal mahkeme tarafında ABD'ye sığınma hakkı verilmesine rağmen ICE (ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza) tarafından erkek göçmenlerin kaldığı bir biriminde 6 ay tecritte tutulan Honduraslı transseksüel kadın Nicole García Aguilar serbest bırakıldı.

Pink News'ın aktardığına göre Aguilar 2018'de tecavüze, cinayet girişimine ve polis tacizine maruz kaldığı Honduras'ın terk etti, ancak ABD sınırında ICE tarafından gözaltına alındı. 

ABD'de bir federal mahkeme Aguilar'a ülkeye sığınma hakkı tanıdı, ancak ICE bu karara karşı çıkarak transseksüel kadını erkeklerin tutulduğu New Mexico'daki Cibola İlçe hapishanesine yerleştirdi. Aguilar buradaki 6 ayının üçünde tecrit hapiste tutuldu ve Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği'ne (ACLU) göre vücut ağırlığının üçte birini kaybetti.

ACLU geçen hafta Aguilar'ın serbest bırakılması için bir dilekçe sundu. Avukat Kristin Love dilekçenin sunulmasının ardından yaptığı açıklamada, "ICE'ın sığınma hakkı verilmiş bir kadını alıkoyması acımasızlığın ötesinde bir olay. Bu sığınmacıyı zorla tutmanın amacı acı çektirmek dışında hiçbir şey olamaz. ICE'dan bu uzun ve yasadışı mahkumiyete son verip onu (Aguilar'ı) serbest bırakmasını talep ediyoruz" diye konuşmuştu. Aguilar, dilekçenin sunulmasında 6 gün sonra serbest bırakıldı.

Honduras'ta 2009 yılında liberal hükümetin bir darbe ile devrilmesinin ardından LGBTİ bireylere nefret suçları ciddi bir artış gösterdi. Cattrachas'ın verilerine göre son 10 yılda ülkede 98'i transseksüel olmak üzere 307 LGBTİ birey öldürüldü.