Yaşam

Sigara içmek yalnızlığı artırıyor

Sigara içen kişilerin zamanla sosyal ilişkilerinin azaldığı ve sigara içmeyenlere kıyasla daha az meşgul oldukları, daha yalnız kaldıkları keşfedildi

02 Şubat 2024 08:44

T24 Yaşam

Imperial College London, sigara içenlerin yaşlandıkça sigara içmeyenlere göre sosyal açıdan daha izole ve yalnız hale gelebileceğini öne sürdü. 

Önceki araştırmalar, toplumdan izole ve yalnız insanların sigara içme eğiliminin daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı. Ancak türünün ilk örneği olan bu son çalışma, sigara içmenin kendisinin daha yüksek düzeyde izolasyona ve yalnızlığa yol açtığını keşfetti. 

Imperial College London ve UCL araştırmacıları tarafından yürütülen araştırma, sigara içmek ile sosyal izolasyon ve yalnızlığın gelişimi arasındaki ilişkiyi inceledi.

Sigara içen kişilerin zamanla sosyal ilişkilerinin azaldığı ve sigara içmeyenlere kıyasla daha az meşgul oldukları, daha yalnız kaldıkları keşfedildi. Araştırmacılar, yeni çalışmalarının sigarayı bırakmak için yeni bir teşvik yaratacağını umduklarını söyledi. 

Imperial Ulusal Kalp ve Akciğer Enstitüsü'nden çalışma yazarı Dr Keir Philip, "Araştırmamız, sigara içmenin iyi bilinen fiziksel etkilerinin yanı sıra, psikolojik ve sosyal sağlık açısından da kötü sonuçları olduğunu gösteriyor" dedi.

Philip, "Bazı insanlar sigara içmenin sosyal bir aktivite olduğunu düşünüyor, ancak çalışmamız bu fikri desteklemiyor; sigara içenler aslında zaman içinde sigara içmeyenlere göre sosyal açıdan daha izole ve yalnız hale geldi. Sigara içmek, sosyal izolasyon ve yalnızlıktan oluşan kısır bir döngünün varlığını ortaya koyuyor" dedi. 

Çalışma, İngiltere'de 50 yaş ve üzeri 8 bin 780 kişiden oluşan İngiliz Boylamsal Yaşlanma Çalışması'ndan (ELSA) elde edilen verileri kullandı. Katılımcıların sosyal izolasyonu ve yalnızlığı 12 yıl boyunca değerlendirildi.

Araştırmacılar, araştırmanın başlangıcında, halen sigara içenlerin sigara içmeyenlere göre yalnız ve sosyal olarak izole olma olasılıklarının daha yüksek olduğunu, aileleri ve arkadaşlarıyla daha az sosyal etkileşime girdiklerini, topluluk ve kültürel faaliyetlere daha az katılım gösterdiklerini buldu.

Sigara içmek aynı zamanda sosyal temasta daha büyük azalmalar, sosyal kopuklukta artış ve zaman içinde yalnızlığın artmasıyla da ilişkilendirildi. Bu sonuçların yaş, cinsiyet ve sosyoekonomik durum gibi faktörler dikkate alındıktan sonra bile aynı kaldığı açıklandı.