Politika

CHP'li Sezgin Tanrıkulu: Bin 500 Kürtçe öğretmeni atama bekliyor

15 Kasım 2023 20:24

Millî Eğitim Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü toplantıda konuşan CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, bin 500 Kürtçe öğretmeninin atama beklediğini söyledi.

CHP Diyarbakır Milletvekili Tanrıkulu, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu'nda konuştu.

Amida Haber’in aktardığına göre, Türkiye nüfusunun 5’te birinin Kürtlerden oluştuğuna dikkat çeken Tanrıkulu, 2012’de başlayan Kürtçe seçmeli dersi alanların sayısının 30 binden az olduğunu söyledi. "Bu, ‘Biz tanıdık, talep gelmedi’ değil, yasakçı politikaların bir anlamda milli eğitimde devam etmesidir” diyen Tanrıkulu, Kürt meselesinin çözüm parametrelerinden birinin anadil meselesi olduğunu söyledi.

Anadil öğretmeninin bulunduğu bölgelerde Kürtçe eğitim talebinin arttığına işaret eden Tanrıkulu şunları söyledi:

“Ana dille ilgili öğretmenin başka bir okula tayin edildiği ortamda bu dersin nasıl seçilmediği konusunda iki çok önemli örnek verilmiş. Dolayısıyla şu anda yaklaşık 500 öğretmen bu bölümlerden mezun ve atama bekliyor. Tezsiz bölümlerden mezun olan, yüksek lisanstan mezun olanlarla birlikte yaklaşık  bin 500.”

Tanrıkulu, Kürtçe öğretmenlerinin atanması için yeterli kadronun açılmasını istedi.

TIKLAYIN | Kültür ve Turizm Bakanlığının 2024 bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda | İYİ Partili Özlale: Seyahat ve turizm gelirlerinin artış hedefi çok iddialı, bakanlığa yük