Dünya
BBC Türkçe

Seul Belediye başkanı halktan özür diledi: 'Kuzey Kore'nin denemesine aşırı tepki verdik, tahliyeye hazırlanma çağrısı yanlıştı'

31 Mayıs 2023 14:15

Güney Kore'nin başkenti Seul'ün belediye başkanı Oh Se-hoon, Kuzey Kore'nin uzaya askeri keşif uydusu gönderme denemesi sonrası kentte milyonlarca kişiye evlerini terk etmeye hazırlanmaları çağrısı yapılması nedeniyle özür diledi.

Oh Se-hoon, alt seviyede bir yetkilinin, Kuzey Kore'nin denemesine aşırı tepki gösterdiğini söyledi.

Şehirde hava saldırı uyarı sirenleri çalarken, telefonlara giden bir mesajda insanlara tahliye için hazırlanmaları çağrısı yapılmış, 20 dakika sonra ise bunun hatalı bir mesaj olduğu duyurulmuştu.

Kuzey Kore bir askeri askeri keşif uydusunu uzaya göndermiş ancak deneme başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Seul’ün yanı sıra Japonya’nın Okinawa kentinde alarm verilmişti.

Japonya, daha önce topraklarının tehdit edilmesi halinde, savunma sistemlerini devreye sokacağını açıklamıştı.

Kuzey Kore yetkilileri ise kazanın ardından mümkün olan en kısa sürede ikinci bir fırlatma denemesi yapacaklarını açıkladı.

Güney KoreGüney Koreli yetkililer denizde bulunan enkaza ilişkin bir fotoğraf yayımladı
 

Kuzey Kore'nin iktidardaki partisinin Merkezi Askeri Komisyonunun Başkan Yardımcısı Ri Pyong Chol, Salı günü yaptığı açıklamada fırlatma planını duyurmuş, bunun ABD ve Güney Kore'nin "düşüncesiz askeri eylemlerine" yanıt olarak yapılacağını söylemişti.

Ri, iki ülkeyi de "açık bir şekilde saldırganlık yapmakla" suçlamıştı.

Çarşamba günü yapılan fırlatmadan önce ise ABD Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Kore’nin balistik füze teknolojisi kullanarak gerçekleştiği eylemin, birçok BM Konseyi kararının ihlali anlamına geldiğini duyurmuştu.

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı da hafta başında, balistik füze teknolojisinin kullanıldığı tüm fırlatmalarının BM Güvenlik Konseyi tarafından yasaklandığını belirterek, fırlatma planını kınamıştı.

Bakanlık açıklamasında, “Kuzey Kore eğer ki fırlatmayı gerçekleştirirse, hak ettiği bedeli ve acıyı çekmek zorunda kalacak” ifadelerine yer verilmişti.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir