Dünya

"Şemsiye" açıldı, vazo kırıldı: Avrupa siyasetinin bir dönemine damga vuran Yunanistan'ın sol partisi SYRIZA, bölündü

"Şemsiyecilerin" kendi sol partisini kurması bekleniyor

13 Kasım 2023 09:02

T24 Dış Haberler

Yunanistan'da ana muhalefet konumunda bulunan Radikal Sol Koalisyon'un (SYRIZA) içinden solcu bir  fraksiyon, yeni Genel Başkan Stefanos Kasselakis'in partinin merkezindeki ideolojiyi "bir tür sağ popülizmle" değiştirdiğini ifade ederek, partiden ayrıldı. 

2015-2019 arasındaki SYRIZA hükümetlerinde Finans Bakanı olarak görev yapan Öklid Çakalotos'un liderliğindeki "Şemsiye" isimli fraksiyon, partiden sert bir açıklamayla ayrılırken Kasselakis'i "Trumpist uygulamalar ve sağa kayan popülist politikalar üretmekle" suçladı.

2010'lu yıllarında başında Avrupa'nın en dominant sol partilerinden biri olarak görülen SYRIZA, Haziran ayında Başbakan Kiryakos Miçotakis liderliğindeki Yeni Demokrasi karşısında ağır bir yenilgi almasından bu yana kaos içindeydi.

2019'dan bu yana muhalefette bulunan SYRIZA, bu sene yapılan seçimlerde iktidarı geri kazanmayı umuyordu. Ancak parti, son seçimlerde Yeni Demokrasi yüzde 40.6 alırken yüzde 17.8'de kaldı. Bu ağır yenilgi, partinin uzun süreli lideri ve eski Başbakan Aleksis Çipras'ın istifasını getirdi. 

Partide ayrılık sinyalleri, Kasselakis'in Genel Başkan seçilmesinden bu yana devam eden yoğun parti içi muhalefet nedeniyle kaçınılmaz görünüyordu. Kriz, Kasselakis'in Şemsiye fraksiyonunun 3 üyesini partiden ihraç etmek istediğini söylemesinden sonra doruk noktasına ulaştı. 

Parti kurumlarından ihraç için yeşil ışık alamayınca Kasselakis, referandum seçeceğini gündeme getirdi. 

Cumartesi günü yapılan parti merkezi komitesi toplantısında Kasselakis, parti içi muhalefeti alınca Şemsiye üyeleri ve kurultaydaki rakibi Efi Ahçioğlu'nun destekçileri kendisini yuhaladı ve "Utanç" diye bağırdı. 

Şemsiye fraksiyon gelecek planlarını henüz açıklamazken, birçok kişi SYRIZA'dan kopanların yeni bir sol parti kurmasını bekliyor. SYRIZA Gençlik Kolları'nın büyük bölümü de Şemsiyecileri destekliyor.