Gündem

Selim Köse Apartmanı için adalet arayışı: 42 kişinin ölümü sonrası şüpheliye adli kontrol bile tebliğ edilmemiş

"Şüphelinin talepleri kabul edilirken bizim taleplerimiz neden reddediliyor?"

06 Mart 2024 09:01

6 Şubat depremlerinde Antakya'da 14'ü çocuk 42 kişinin yaşamını yitirdiği Selim Köse Apartmanı ile ilgili soruşturma sürecinde büyük bir skandalın yaşandığı ortaya çıktı. Hakkında adli kontrol kararı alınan şüphelinin, bu karardan haberdar edilmediği ve sonucunda aylar boyunca herhangi bir imza atmadığı belirlendi.

Depremin büyük yıkım yarattığı Hatay'ın Antakya ilçesindeki Selim Köse Apartmanı yıkılarak, içerisinde bulunan 14'ü çocuk toplam 42 kişinin ölümüne sebep oldu. Soruşturma sürecinde Hatay 2. Sulh Ceza Hakimliği, Eysem E. adına 23 Mart 2023 tarihinde haftalık imza ve yurtdışı çıkış yasağı içeren adli kontrol kararı verdi.

PTT'yi sorumlu tuttular

Birgün'den İsmail Arı'nın haberine göre, Selim Köse Apartmanı'nın yıkılmasının ardından yürütülen soruşturmada, şüpheli Eysem E. hakkında verilen adli kontrol kararının uygulanmadığı ortaya çıktı. 7 Aralık 2023 tarihli mahkeme yazısına göre, Eysem E.'ye karar tebliğ edilmediği ve bu nedenle adli kontrol şartlarını yerine getirmediği belirlendi. Kararın tebliğ edilmemesi gerekçesi olarak, kararın verildiği dönemde PTT'nin çalışmamış olması gösterildi. Bu durum, mağdur yakınlarından Avukat Seda Mutaf tarafından eleştirildi. Mutaf, Eysem E.'nin tutuklanması talebiyle mahkemeye başvurdu ancak bu talep reddedildi.

Skandallar zinciri

Soruşturma sürecinde yaşananlar, daha geniş bir skandal zincirinin parçası haline geldi. Avukat Mutaf, Hatay 1. Sulh Hukuk Mahkemesi hakimini Hakimler ve Savcılar Kurulu'na şikayet etti. Mutaf, enkazdan alınacak karot ve demir numuneleri ile yapılacak sondaj çalışmalarına ilişkin taleplerinin cevapsız bırakıldığını, buna karşın şüpheli Eysem E.'nin taleplerinin hızla kabul edildiğini belirtti. Mutaf, mahkemenin bu tutumunun tarafsızlığını yitirdiğine işaret ettiğini ve hukuk ilkelerine aykırı davranıldığını iddia etti.

"Şüphelinin talepleri kabul edilirken bizim taleplerimiz neden reddediliyor?" diye soran Avukat Seda Mutaf, yaptığı açıklamada, "Bizim taleplerimize karşılık "Savcılık tarafından demir karot numuneleri alındı" deniyor ama şüpheli istediğinde bu numuneleri alıyorlar. Dosyadaki tüm şüphelileri elini kolunu sallayarak sokakta geziyor. Hepsi akrabalar ve inşaat yapmaya devam edenler dahi var. Bize resmen mezar hazırlamışlar ama yargı önünde hesap sorulmuyor." ifadelerini kullandı.