Gündem

Selahattin Demirtaş, Politico'ya konuştu: Silah ve şiddet içeren her yönteme karşıyız; HDP, PKK'nın siyasi uzantısı değildir

26 Nisan 2023 11:58

T24 Dış Haberler

Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Hiçbir şekilde şiddet kullanımını ve silahlı yöntemleri desteklemiyoruz" dedi. Erdoğan'ın ilk turda ciddi bir farkla kaybedeceğini düşündüğünü belirten Demirtaş, "Erdoğan'ın yenilmesi durumunda sonucu kabul edip ona saygı göstereceğini düşünüyorum" diye konuştu.

Dünyanın önde gelen siyasi yayınlarından Politico'nun Avrupa edisyonuna konuşan Demirtaş, HDP'nin PKK ile bağlantısı olmadığını kaydetti.

"Kendimizi PKK'nın siyasi yapısı olarak nitelendirmiyoruz çünkü değiliz" diyen Demirtaş, "Biz bağımsız bir siyasi yapıyız" ifadesini kullandı. Demirtaş, "Şiddet kullanımını ve silahlı yöntemleri hiçbir şekilde desteklemiyoruz" diye konuştu. 

"Ciddi anlamda Kürt desteği kaybetti"

Seçimlerle ilgili değerlendirmelerde de bulunan Demirtaş, şunları söyledi:

"Geçen yıllarda Erdoğan'ın otoriter baskı politikaları sebebiyle Kürtler de tüm muhalefet gruplarıyla birlikte hedef oldu. 12 seçilmiş Kürt milletvekili, 102 belediye başkanı, binlerce parti yetkilisi ve sempatizanı hapse atıldı. Onların yerlerine valiler ve diğer devlet yetkilileri kayyum atandı. Erdoğan, açıkça Kürtlere düşmanlık gösteren bir aşırı milliyetçi politikaya döndü ve ciddi anlamda Kürt desteği kaybetti. Erdoğan'ın ilk turda ciddi bir farkla kaybedeceğini düşünüyorum."  

"Sonuca saygı göstereceğini düşünüyorum"

Erdoğan'ın yenilmesi durumunda ne olacağını düşündüğü sorusuna ise Demirtaş, "Ben Erdoğan'ın sonucu kabul edip ona saygı göstereceğini düşünüyorum. Başka türlüsünü düşünmek zor" yanıtını verdi.

Demirtaş, seçime geçmiş seçimlerde olduğundan da ciddi bir şekilde uluslararası sivil ve resmi gözlemciler gönderilmesi gerektiğini vurgularken, "Seçim güvenliği çok önemli" ifadelerini kullandı.

Politico, "Erdoğan'ın yüksek enflasyon, kayırmacılık ve kötü yönetimden doğan rahatsızlık nedeniyle hiç olmadığı kadar yenilgiye yakın olsa da sonuçlar hâlâ bıçak sırtı duruyor" değerlendirmesinde bulundu.