Medya

Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü, Sinan Ateş cinayeti yazı dizisiyle T24 yazarı Tolga Şardan'a verildi: Ödülü sokakta haber toplamak için çaba sarf eden meslektaşlarım adına alıyorum

11 Aralık 2023 20:25

T24 Haber Merkezi

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) Sedat Simavi Ödülleri sahiplerini buldu. Gazetecilik dalında “Sinan Ateş cinayeti” başlıklı yazı dizisiyle ödül alan T24 yazarı Tolga Şardan, ödülü sokakta haber toplamak için çaba sarf eden gazeteciler adına aldığını söyledi.

TGC 2023 Sedat Simavi Ödülleri’ne değer görülen gazeteci, karikatürist, edebiyat, spor ve bilim insanlarına verilen ödüller sahiplerini buldu.

11 Aralık 1953’de yaşamını yitiren TGC Kurucu Başkanı Sedat Simavi adına 47 yıldan bu yana sürdürülen ödüller; gazetecilik, televizyon, radyo, karikatür, edebiyat, sosyal bilimler, fen bilimleri, sağlık bilimleri ve spor dallarında verildi.

Tolga Şardan'a ödülünü iletişim akademisyeni Prof. Dr. Yasemin Giritli İnceoğlu verdi

Şardan: Sokakta gazetecilik yapmak çok zorlaştı

Son dönemde sokakta gazetecilik yapmanın çok zorlaştığını vurgulayan Şardan konuşmasında şunları söyledi:

“Cemiyetime çok teşekkür ediyorum. Ben alaylı bir gazeteciyim, mektepli olmayı çok isterdim, kısmet değilmiş. Sokakta gazetecilik yapmak çok zorlaştı. Gazetecilik mesleğinde bir erozyon yaşanıyor. Benim oğlum bile gazeteci olmak istemiyor.

Ödülünü meslektaşlarına adadı

İçinde bulunduğumuz siyasi ortam, bürokrasi, toplumun paradigmaları mesleğimizi çok sıkıntılı hale getirdi. Ben bu ödülü, sokakta haber toplamak için çaba sarf eden tüm meslektaşlarım adına almak istiyorum. Onların hak ettiğini düşünüyorum.”

TGC 47. Sedat Simavi Ödülleri sahiplerini buldu

Tolga Şardan'ın ödüle layık görülen Sinan Ateş cinayeti yazı dizisi

TIKLAYIN - MİT’ten Cumhurbaşkanlığı’na Sinan Ateş cinayeti raporu

TIKLAYIN - Sinan Ateş cinayeti soruşturmasında neler oluyor; şüpheli Tolgahan Demirbaş "heybesini boşaltarak" mı adliyeye gitti, yeni savcı nereden geldi?

TIKLAYIN - Sinan Ateş soruşturması | MHP milletvekilinin olduğu eve giden polise tayin, savcının iznine uzatma; kilit isim Çep, arandığı dönemde evindeymiş!

TIKLAYIN - Sinan Ateş’i öldüren tetikçiyi kaçırmak için Bolu’da gerçekleşen esrarengiz buluşma

TIKLAYIN - Sinan Ateş cinayetinin soruşturmasında durum ne? (14 Mart)

TIKLAYIN - Sinan Ateş’in öldürülmesiyle bağlantılı Mersin’deki cinayette eski Ülkü Ocakları Başkanı’na 10 yıl hapis cezası verildi

TIKLAYIN - Sinan Ateş cinayeti soruşturması ne durumda? (22 Ağustos)

Turgay Olcayto: Gazetecilik suç değildir

Törenin açılış konuşmasını yapan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto şunları söyledi:

“Kamuoyunun gerçekleri öğrenme hakkını sınırlamak isteyen iktidar; sansürden, haber saklamaktan, gerçekleri okurlarıyla paylaşmak isteyen gazetecileri tehdit ederek, gözaltına alarak, tutuklayarak baskıcı tutumunu nicedir sürdürüyor. Halen ülkenin cezaevlerinde gazeteciler, akademisyenler, muhalif siyasetçiler ve aydınların çoğunlukta olduğu bir tutukluluk hali sürmektedir.

Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün önündeki engeller kaldırılmalıdır. Temel hak ve özgürlüklere saygı gösterilmelidir. Halkın haber alma, gerçekleri öğrenme, bilgilenme hakkı demek olan basın özgürlüğü evrensel gazetecilik değerlerine kavuşturulmalıdır. Gazetecilerin sendikal hakları korunmalı, gazeteciler haksız yere gözaltına alınmamalı, tutuklanmamalıdır. Bir kez daha hatırlatalım, ‘Gazetecilik suç değildir.'"

Dokuz dalda 21 ödül verildi

Törende TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş 11 Aralık 1953’de yaşamını yitiren TGC kurucu Başkanı Sedat Simavi adına konulan ödüllerin 47 yıldan bu yana sürdürüldüğünü belirterek “Ödüller; gazetecilik, radyo, televizyon, karikatür, edebiyat, sosyal bilimler, fen bilimleri, sağlık bilimleri ve spor alanlarında veriliyor. 3 bin 500’den fazla kuruluş, fakülte ve yayınevine adayları soruldu. Bu yıl 289 eser ve 5 takım aday oldu. Sonuçta dokuz dalda 21 ödül verildi" ifadelerini kullandı.

Tolga Şardan kimdir?

Tolga Şardan, 1988'de yerel yayımlanan Ankara Ulus gazetesinde mesleğe başladı. 1989'dan 2018'e kadar Milliyet gazetesinde polis muhabirliği, Ankara Temsilci Yardımcılığı ve köşe yazarlığı yaptı. 

Haber ve yazılarıyla, 1992'den itibaren Çetin Emeç, Muammer Yaşar Bostancı, Abdi İpekçi'nin adını taşıyan gazetecilik ödüllerini aldı. Yanı sıra, haberleri Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Türkiye Spor Yazarları Derneği'nce ödüle layık bulundu. 

Ayrıca, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nce verilen 2021 Yılı Basın Özgürlüğü Ödülü'nün sahibi oldu. 

Şardan, 2019'da Doğan Kitap'tan yayımlanan "Komonist Masası'nda Nazım Hikmet" adlı araştırma dalındaki kitabını kaleme aldı. 

2019'dan bu yana T24'te çoğunlukla güvenlik konularını ele aldığı Büyüteç adlı köşeyi yazıyor.