Politika

Sedat Ergin: Erdoğan, ŞİÖ toplantısına katılırken, eskiden beri gönlünde yatan hedefi sonunda gerçekleştirmiş oluyor

17 Eylül 2022 08:49

Hürriyet yazarı Sedat Ergin, Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi’nin düzenlendiği Semerkant’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlhami Aliyev, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun bir araya gelmesini yorumladı.

Erdoğan'ın Özbekistan'a gittiği günDışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal’ın Washington’a giderek ABD ile 'Stratejik Mekanizma'nın üçüncü turu için ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman ile masaya oturduğunu hatırlatan Ergin, "Herhalde zamanlama olarak bir tesadüf değildir" dedi. 

Ergin, şöyle devam etti:

"Önceki gün aynı anda Ankara ve Washington’da birlikte yapılan ortak açıklamada, 'sarsılmaz savunma ortaklığının geliştirilmesi', 'transatlantik ilişkilerin güçlendirilmesi', 'Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğünün güçlü bir şekilde desteklenmesi', 'NATO’nun birliğinin güçlendirilmesi' gibi hedefler vurgulanıyor.

Ankara’nın bu diplomatik hamlesini ŞİÖ Zirvesi’nde yapılan açılıma karşılık, Türkiye’nin Batı’ya dönük yönelişinde, taahhütlerinde bir değişikliğin olmadığı şeklinde verilen, gerçekçiliğin ağır bastığı bir mesaj şeklinde okumak mümkündür.

Her halükârda Cumhurbaşkanı Erdoğan, ŞİÖ toplantısına katılırken çok eskiden beri gönlünde yatan bir hedefi sonunda gerçekleştirmiş oluyor. Attığı bu adımının taşıdığı sembolizmin Batı dünyasında Türkiye’nin yüzünü doğuya çevirdiği şeklinde bir algının yerleşmesine, bu yönde soruların ortalığı kaplamasına yol açması muhtemeldir.

Washington’a resmi düzeyde verilen mesajların bu soruları ortadan kaldırmaya yetip yetmeyeceğini izleyip görmemiz gerekiyor."

Yazının tamamı için tıklayın.