Gündem

Sedat Ergin: AYM’ye bireysel başvuru mekanizması felç olma noktasına doğru gidiyor

AYM Başkanı Zühtü Arslan, bireysel başvuru sayısının 110 bine yaklaştığını belirterek, uzun yargılamaların yapısal sorun haline geldiğini söylemişti

15 Haziran 2022 08:41

Hürriyet yazarı Sedat Ergin, AYM Başkanı Zühtü Arslan'ın bireysel başvuru sayısının 110 bine yaklaştığını belirterek, iş yükünün ciddi ölçülerde arttığına yönelik konuşmalarına dikkat çekerken, "AYM’ye bireysel başvuru mekanizması felç olma noktasına doğru gidiyor" yorumunu yaptı. 

Ergin, yazısında şu ifadeleri kullandı:

"Prof. Arslan’ın paylaştığı verilerden, AYM’ye yapılan şikâyetlerdeki patlamanın bireysel başvuru mekanizmasının işleyişini ciddi ölçülerde tehdit eden bir eşiğe tırmandığını gösteriyor. Yalnızca bu yıl içinde beş buçuk ayda işlem bekleyen bireysel başvuru dosyasının sayısı yaklaşık 59 binden 110 bine gelmiştir. Artış neredeyse iki katıdır.

Buradaki temel sorun başvurular hızla artarken AYM’nin bunları sonuçlandırabilme kapasitesinin bu artışın geride kalmasıdır. AYM, yılda en çok 40-45 bin başvuruyu kapatabilmektedir. Oysa ilk beş buçuk ayın rakamları bize sadece 2022 içinde yapılacak yeni başvuru sayısının kolaylıkla 100 bini geçeceğini haber veriyor şimdiden.

Görünen köy kılavuz istemediği gibi, AYM’nin iş yükü itibarıyla bir kilitlenmeye doğru gittiğini tahmin etmek güç değildir. Tabii, bu kaygı verici durumun önemli ölçüde Türkiye’de yargının işleyişinden kaynaklandığını vurgulamalıyız. Yarın, bu tablo karşısında ne yapılabilir sorusuna yanıt aramaya çalışacağız."