Dünya Basınında Bugün

Seçimler sonrası Türkiye-NATO ilişkileri, Fransa'da plastik kirliliği zirvesi, Moskova'ya İHA saldırısı | Dünya Basınında Bugün

30 Mayıs 2023 10:25

T24 Dış Haberler

ABD basını, Türkiye'de gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden kazanması sonrası Türkiye-NATO ilişkilerinin geleceğini ele aldı. Fransa'da plastik kirliliğiyle mücadele için düzenlenen küresel zirve takip ediliyor. Rusya'da ise başkent Moskova'nın İHA saldırısına uğradığı aktarıldı.

30 Mayıs 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The New York Times | Erdoğan, müttefiklere el uzatabilecek alan kazandı

The New York Times gazetesi, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda yeniden seçilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın NATO ile ilişkilerinin geleceğine ilişkin bir analizi ilk sayfasına taşıdı. Analistler, yeniden seçilen Erdoğan’ın “ABD ile bağları onarmak için” Finlandiya için olduğu gibi İsveç’in NATO üyeliğini de kabul etme yönünde adım atabileceğini belirtti. ABD Başkanı Joe Biden, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yaptığı tebrik telefonununa ilişkin İsveç’in NATO üyeliğine desteğini vurgularken ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’ın dan gelecek günlerde Finlandiya ve İsveç’e ziyarette bulunması bekleniyor.

The Washington Post | Uzun Covid mağdurları unutulmaktan korkuyor

Dünyanı en az üç yıl boyunca etkisi altına alan Covid-19 salgını etkilerini yitirirken uzun Covid semptomları süren milyonlarca insan da bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü, Covid-19 salgınını geçen ay küresel acil durum olmaktan çıkardığını açıkladı. Öte yandan Covid geçiren bazı insanlarda fiziksel ve psikolojik kalıcı etkiler bulunabiliyor. Uzun Covid’in de salgın döneminde olduğu gibi kamu sağlığı için mücadele edilen bir durum olması çağrılar yapılıyor. 

The Guardian | İşçi Partisi, barınma krizinin çözümü için uygun fiyata arsa alınmasının önünü açacak

Britanya’da barınma krizine çözüm arayan ana muhalefetteki İşçi Partisi, yerel yönetimlere uygun fiyatlara arsa alarak ev yapma yetkisi vermeye hazırlanıyor. Parti yetkilileri, gelecek yılın seçiminde İşçi Partisi’nin kazanması durumunda yerel kalkınma otoritelerine arsa alarak ev yapma yetkisi vereceklerini açıkladı. 

Le Monde | Dünya plastik kirliliğiyle mücadele ediyor

Fransa'nın başkenti Paris'teki Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) merkezinde plastik kirliliğini ortadan kaldırmayı amaçlayan uluslararası anlaşmaya 2024'te varılması amacıyla ikinci müzakere faslı düzenleniyor. 2 Haziran'a kadar devam edecek müzakerelere 175 ülkeden temsilciler katılıyor. ABD ve Çin, şu an plastik üretimine ilişkin küresel kurallar getirilmesine karşı çıkıyor.

Al Jazeera | Libya’da 23 IŞİD militanına hapis cezası

Libya’nın batısındaki Misrata Temyiz Mahkemesi'nde 320 kişi IŞİD üyesi olmak suçuyla yargılandı. Davada 23 kişiye idam, 14 sanığa müebbet hapis cezası verildi. 23 sanık hakkında idam kararı, 14 sanık hakkında müebbet hapis ve vatandaşlık haklarından yoksun bırakma cezası verildi. Ayrıca, sanıklardan biri 12, 6’sı 10 yıl, biri 5, biri de 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı; yabancı uyrukluların, cezalarını tamamladıktan sonra sınır dışı edilmesi kararlaştırıldı. Sanıklar dava kapsamında tamamını IŞİD'in üstlendiği, 2015’te Sirte’de 21 Mısırlı Hristiyan'ın öldürülmesi, aynı yıl Musallata şehrinde düzenlenen bombalı saldırı ve 2016’da Zliten şehrindeki polis eğitim merkezinin bombalanması gibi çok sayıda suçtan yargılanıyordu. 

The Moscow Times | Moskova’ya iHA saldırısı

Rusya’nın başkenti Moskova, İHA saldırısına uğradı. Moskova Belediye Başkanı Sergei Sobyanin, iki binada küçük çaplı hasar meydana geldiğini duyurdu. . Olayın nasıl gerçekleştiğini araştırıyorlar. Şu ana kadar hiç kimse ciddi şekilde yaralanmadı. Güvenlik nedeniyle, İHA saldırısından etkilenen iki binanın çeşitli girişlerinde yaşayanlar için tahliye düzenlemeleri yapılmıştır. Acil servisler çalışmalarını tamamlar tamamlamaz bina sakinleri dairelerine dönebilecektir” ifadelerini kullandı. Sobyanin, olayda 2 kişinin tıbbi yardım talebinde bulunduğunu belirtti.