Ekonomi

İndirimler kalıcı olmadı; sebzede tanzim etkisi sona erdi

Tanzim satışları sonrası sebze fiyatlarındaki düşüş kalıcı olmadı

26 Mart 2019 08:45

Tanzim satışların başlaması ile birlikte birçok hal esnafı da fiyatlarında indirime gitti. Ancak yapılan bu indirimler kalıcı olmadı. Son günlerde hal esnafının sebze satış fiyatlarında yüzde 220 oranına varan zamlar gözlendi. Biberin kilogram fiyatı İstanbul halinde tanzim sonrası 5 TL'den satılırken bugün itibari ile yüzde 220 oranında zamlanarak 16 TL çıktı.

Çanakkaleli üreticiler ise şu an sezonda az ürün olduğunu belirtiyor. İstanbul’daki tüccarlar ise piyasadaki ürün fiyatındaki artışın piyasada ürünün az olmasına bağlıyor. İstanbul Yaş Meyve Sebze ve Bostan Komisyoncuları Derneği Başkanı Nevzat Dayan ise fiyatların yükselmesinin en büyük sebebi olarak piyasada ürünün az olmasını buna rağmen talebin fazla olmasını gösteriyor.

Sözcü'den Derin Gökçe'nin haberine göre, tanzim satış noktalarında piyasa fiyatının altına satılan sebzelerin fiyatı tanzim öncesi seviyesine yaklaştı. En çok artış yüzde 220 ile 16 TL'ye ulaşan biberde olurken, ikinci sırayı 5 TL'den 9 TL'ye çıkan patlıcan ve 2,5 TL'den 4,5 TL'ye çıkan soğan paylaştı. Patates ve domateste de artış görüldü.

Antalya’daki hortumun biber fiyatlarını etkilediğini belirten Antalya Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin “Antalya’da çıkan hortumdan dolayı birçok üreticinin ektiği ürünler zarar gördü. Fiyatların artmasının tek nedeni piyasada biberin az olmasından kaynaklanıyor. Tabi bu hasar için 6 milyon TL yardım yapıldı. Piyasada stoklamanın olmadığını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Antalya halinde 25 Mart tarihinde biberin kilo fiyatı 7 TL'den 13 TL'ye, domates 2,30'dan 3,80'e çıktı. 15 Şubat 2019 tarihine kıyasla salatalık ve patlıcanda düşüş görüldü.

Tıklayın - Rekabet Kurulu'ndan yaş meyve ve sebze soruşturması


T24, tanzim satış noktasında...