Gündem

Sebahat Tuncel açlık grevine başlıyor

Tuncel, cezaevlerinde başlatılan açlık grevi eylemine katılacağını açıkladı

27 Aralık 2023 15:46

Kobane Davası’ndan tutuklu bulunan Kürt siyasetçi Sebahat Tuncel, Kürt sorunu çözüm yolunun açılması için ve PKK lideri Abdullah Öcalan'a tecrit uygulandığı gerekçesiyle yarın açlık grevine başlayacağını duyurdu.

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, avukatları aracılığı ile gönderdiği mesajda, yarın itibari ile açlık grevine başlayacağını belirten Tuncel, cezaevlerindeki açlık grevlerinin Kürt sorunun barışçıl yollarla çözülmesi için yol açmaya çalıştığını söyledi. Tuncel, “Kürt sorunun çözümü, Türkiye’nin demokratikleşmesi için Kürt siyasi hareketi, Kürt halkı kadınları yıllardır mücadele ediyor. Kürt halkının dili, kimliği ve kültürünü yok sayan, varlığına yönelik hem içeride hem dışarıda devletin tüm zor ve şiddet araçlarını devreye koyan iktidarın Kürt düşmanı politikası Türkiye’yi hukuk devleti olmaktan çıkarmıştır” diye belirtti.

Tuncel, Türkiye’nin 40 yıllık süreçte Kürt sorunun zor aygıtları ve güvenlikçi politikalar ile çözmeye çalıştığını ancak bu durumun Kürt sorununu daha ağırlaştırdığını dile getirdi. Tuncel, Türkiye’nin Kürtlere ve diğer halklara savaş ve ölüm dışında başkaca bir şey sunmadığını ancak başka seçeneklerin de olduğunu ve bunun “yaşatmak” olduğunu söyledi.

Tuncel, bu bağlamdaki sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yaşama ve yaşatma üzerinden, kardeşlik, dostluk, bir arada yaşamak seçeneği var. Bunun yolu da diyalog ve müzakeredir. Bu konuda Kürt halk önderi Sayın Abdullah Öcalan çözüm için hazır olduğunu, bu konuda muhatap aradığını kamuoyuna seslenme fırsatı bulduğunda söylemiştir. Çözümden kaçan Kürtler değil, Türkiye’dir. Kürtlere karşı yüzyıllardır uygulanan inkar-imha ve asimilasyon politikası AKP-MHP-Ergenekon faşist ittifakı tarafından güncellenerek uygulanmakta.

Türkiye işçi sınıfının, emekçinin barıştan çözümden yana olan Kürt halkından gelen barış ve çözüm çağrılarına cevap vermesi, iktidarı da bu konuda adım atmaya zorlayacaktır. Barış için herkesin sorumluluk üstlenmesi gerekir. Cezaevinde olan biz Kürt siyasi tutsaklar olarak bu sorumluluğu üstleniyoruz. Ancak cezaevinde yapabileceklerimiz sınırlıdır. O nedenle biz ‘Öcalan’a Özgürlük Kürt Sorununa Demokratik Çözüm’ diyerek bedenimizi açlığa yatırıyoruz. Açlık grevleri etrafında barış ve çözüm için örgütlenmeye mücadeleye davet ediyoruz sizleri. Biz içeriden siz dışarıdan mücadeleyi yükselterek karanlığı aydınlığa çevirebilir, halkların arasına örülen bu duvarı yıkabiliriz. 28 Aralık itibariyle Sincan Kadın Cezaevinde devam eden dönüşümlü açlık grevine Mukkades Kabak, aynı koğuşta kaldığım Melek Kartal ile başlıyoruz. Bu vesile ile cezaevinde devam eden açlık grevlerini selamlıyoruz."

TIKLAYIN - Sebahat Tuncel Kobani davasında savunma yaptı: Bu ülkeyi mafya düzenine dönüştürdüler