Dünya

SDG, Deyrezzor'daki isyancı Arap aşiretleri için 'genel af' çıkardı

Abdi, yerel konseylerin işleyişinde "kusurlar" olduğunu ve "sahada hatalar yapıldığını" savundu

08 Eylül 2023 13:30

T24 Dış Haberler

Suriye Demokratik Güçleri (SDG), günlerce süren kanlı çatışmaların ardından gerilimi düşürmek amacıyla Deyrezzor'daki Arap aşiretleri mensupları için "genel af" ilan etti.

SDG komutanı Mazlum Abdi Perşembe günü Reuters'a yaptığı açıklamada "Çatışmalara katılanlar için genel af çıkarma kararı aldık.Tutuklananların yarısını zaten serbest bıraktık ve geri kalanını da serbest bırakacağız" dedi.

Reuters'a verdiği mülakatta Abdi, yerel konseylerin işleyişinde "kusurlar" olduğunu ve "sahada hatalar yapıldığını" savundu.  

Aşiretlerin temel taleplerinden biri SDG yönetimine son verilmesi ve yerel Araplardan oluşan, güvenlik ve ekonomik yardımı doğrudan ABD ile koordine edecek bağımsız bir askeri konseyin kurulmasıydı.

Pazar günü ABD'li yetkililer Kürtler ve Arap aşiretleri arasında arabuluculuk yapmak amacıyla bölgeyi ziyaret etmişti. Üst düzey Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Ethan Goldrich ve IŞİD'e karşı koalisyonun başındaki Tümgeneral Joel Vowell, iki tarafın "yerel şikayetleri ele alma" ve "şiddeti azaltma" konusunda anlaştıklarını belirten bir açıklama yayımlamıştı. 

ABD'nin eski Suriye Büyükelçisi Robert Ford da daha önce Middle East Eye'a (MEE) yaptığı açıklamada SDG'nin askeri başarısının gerilimi azaltmak için tek başına yeterli olmayacağını, Arapların daha fazla siyasi temsil ve yerel yönetim taleplerinin de ele alınması gerektiğini söylemişti. Ford, "SDG'nin Deyrezzor'u güç kullanarak geri alması bu durumu sona erdirmez. Aşiretlerin şikayetleri hala devam ediyor" demişti. 

Arap aşiretleri neden ayaklandı?

Deyrezzor, Fırat Nehri boyunca ikiye bölünmüş durumda. ABD ve müttefikleri doğu yakasını, Suriye hükümet güçleri ile Rus ve İranlı müttefikleri ise batı yakasını kontrol ediyor.

YPG, 2017 yılında IŞİD'i bölgeden çıkarmak için ABD'nin desteğiyle Arap aşiretlerle birlikte savaşmıştı.

İsyanla birlikte Arap aşiretleri bazı köyleri kontrol altına alması üzerine SDG, bölgenin kontrolünü isyancı aşiretlerden geri aldı. Deyrezzor'daki El Akidat aşiretinden kaynaklar Salı günü MEE'ye, isyanın yüzü haline gelen aşiret lideri İbrahim El Hifl'in Suriye hükümetinin kontrolündeki bölgeye kaçtığını ileri sürdü. 

Petrol zengini Deyrezzor'da çatışmalar 27 Ağustos'ta SDG'nin Deyrezzor Askeri Konseyi'nin Başkanı Ebu Havle olarak bilinen Ahmed el-Habil'i SDG'yi bölgeden çıkarmak için komplo kurduğu şüphesiyle gözaltına almasıyla patlak vermişti.