Gündem

Savcılık, Gülşen'in 3 yıla kadar hapsini istedi

Duruşma, Gülşen'in avukatlarının son savunmalarını yapmaları için ertelendi

01 Mart 2023 10:25

Savcılık, şarkıcı Gülşen hakkında 30 Nisan 2022'de verdiği bir konserinde imam hatip liselilere yönelik sözlerinden dolayı, "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası talep etti.
 
Gülşen,  "İmam hatipte okumuş daha önce kendisi, sapıklığı oradan geliyor" sözleri sonrasında gözaltına alınmıştı. İmam hatip liselilere yönelik sözleri aylar sonra dolaşıma sokulduktan sonra, "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçundan yargılanan şarkıcı Gülşen Çolakoğlu hakkında 3 yıla kadar hapis cezası talep edilen davada mütalaa açıklandı.

Savcı, mütalaasında, Gülşen'in konser sırasında sarf ettiği sözlerinin, "kışkırtıcı ve düşmanca tutum ve davranışlar sergilemeye yönelik ifadeler içerdiğini, halkı kin ve düşmanlığa sevk edici, ayrıştırıcı olduğu, nefrete yönlendirici nitelikte olduğu, halkın birbirine karşı düşmanlık uyandırmaya elverişli olduğunu" savundu.

Savcı, konuşmaya ilişkin videonun da sosyal medya ve basın yayın organlarında yayınlandığını ifade ederek, "kamu güvenliği açısından açık ve yakın tehlikenin oluştuğu" gerekçesiyle Çolakoğlu'nun, "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep edildi. 

"Hukuki ilkeler müvekkilime de uygulansın" 

Mütalaaya karşı söz alan Çolakoğlu'nun avukatı Altın Mimir, şöyle dedi:

"Müvekkilimin üzerine atılı suç hiçbir şekilde oluşmamıştır. Aleniyet unsuru oluşmamıştır. İmam hatip lisesi sosyal sınıf oluşturmaz. Bu bir tehlike suçudur. Tehlike oluşmamıştır. Müvekkil aleyhine açılan manevi tazminat davaları ön incelemede reddedilmiştir. Müvekkilime 'katli vaciptir' diyen şahsa takipsizlik kararı verilmiş ancak müvekkil hakkında 24 saat içinde işlem yapılmıştır. Yatarı olmayan bir suçtan tutuklanmıştır. Biz tüm dünya vatandaşlarına uygulanan hukuki  ilkelerin müvekkilime de uygulanmasını talep ediyoruz. Ayrıca müvekkilin şu an içinde bulunduğu koşullar nedeniyle teminat bedeli olarak yatırdığı paranın da iadesini talep ediyoruz." 

Çolakoğlu'nun diğer avukatı Orhan Erol Müezzinoğlu da savunma yapmak için süre istediklerini belirterek, müvekkilinin mağdur edildiğini, mağdur eden kişi ya da grupların cezalandırılması gerektiğini ifade etti.

Mahkeme, Gülşen'in avukatlarına mütalaaya karşı savunmalarını hazırlamaları için süre vererek duruşmayı 3 Mayıs'a erteledi. (DHA)

Ne olmuştu?

Gülşen’in nisanda verdiği bir konserde, “İmam hatipte okumuş. Sapıklığı oradan geliyor” demesinin yer aldığı bir video aylar sonra dolaşıma sokulmuştu. Kime söylendiği belli olmayan söz konusu ifadenin yer aldığı videonun yayılmasının ardından Twitter’da ‘#GülşenTuklansın’ diye etiket açılmıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Gülşen hakkında soruşturma başlatmıştı. 

Daha sonra sözleri hakkında özür dileyen Gülşen, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Uzun yıllardır birlikte çalıştığım çalışma arkadaşlarım ile iş ve çalışma ortamında yapmış olduğum bir espri toplumu kutuplaştırmayı hedefleyen kimseler tarafından öne çıkarılarak yayınlanmıştır.

Sözlerimin ülkemizdeki kutuplaştırmayı hedefleyen kötü niyetli kimselere malzeme vermiş olmasından dolayı üzgünüm. İnandığım özgürlüğü savunurken eleştirdiğim radikal uca kendimin savrulduğunu görüyorum.

Videodaki söylemimden rahatsızlık duyan ve incinen herkesten özür diliyorum. Daha başka bir dil bulmalıydım; bulacağım..."

AVM'de gözaltına alınan Gülşen, "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik" suçlamasıyla tutuklanmıştı. 

Üç gece cezaevinde kalan Gülşen, avukatlarının itirazının kabul edilmesinin ardından ev hapsinde kalması koşuluyla tahliye edilmişti. 

 
TIKLAYIN - Tutukluluğu ev hapsine çevrilen Gülşen cezaevinden tahliye oldu

TIKLAYIN | Gazeteci Barış Pehlivan: Gülşen'i tutuklatan savcı göreve başlayalı daha bir yıl bile olmamış; aynı savcı Sedef Kabaş'ı gözaltına aldıran savcıdır

TIKLAYIN | Gülşen sevk edildiği sulh ceza hâkimliğince tutuklandı!

TIKLAYIN | Kılıçdaroğlu'ndan Gülşen tepkisi: Ey vatan kurtaran savcı ve hakim, "Çürükler, adiler, s**tükler, cibilliyetsizler..." bunlar kimin laflarıdır?

TIKLAYIN | Gülşen’in tutuklanmasına tepkiler büyüyor: "Şarkıcı Gülşen ışık hızıyla tutuklandı; çocuklara tecavüz edenler "Bir kereden bir şey olmaz" diye aklandı!"

TIKLAYIN | Sedat Peker: Gülşen'i benim yüzünden tutukladılar, pazartesi günü tahliye edip gündemi değiştirmek isteyecekler