Dünya

Savaştan kaçan Ukraynalılar, Avrupa'da nitelikli iş bulamıyor

21 Temmuz 2023 09:51

T24 Dış Haberler

Rusya’nın Şubat 2022’de başlattığı savaşın ardından Avrupa ülkelerine göçen insan selinin, işgücü sıkıntısının yaşandığı Avrupa ülkelerinde nitelikli işlerde çalışamadığı aktarıldı. Savaştan kaçan Ukraynalıların birçoğunun yüksek eğitimli ya da ihtiyaç duyulan becerilere sahip olmasına rağmen eğitim seviyelerinin altında ve uzun vadeli kariyer beklentilerinin olmadığı işlerde çalıştığı belirtildi.

Avrupa sistemiyle uyuşmayan akademik ve mesleki niteliklerin tanınmasındaki engellerin ve çocuk bakım merkezlerinin eksikliğinin, boş pozisyonların doldurulamamasına ve çoğunluğu kadın olan yeni gelenlerin hayal kırıklığına uğramasına neden olduğu bildirildi.

Reuters’ın haberinde, OECD tahminlerinin Ukraynalı mültecilerin başarılı bir şekilde entegrasyonunun sağlanmasıyla Avrupa’nın işgücünü yüzde yarım puan arttırabileceği ve yüksek enflasyonda büyük bir faktör olarak gösterilen işgücü eksikliğini hafifletmeye yardımcı olabileceğine yer verildi.

Ancak Paris merkezli OECD'nin göç politikaları analisti Ave Lauren, kendi ifadesiyle işgalin üzerinden 17 ay geçmesine rağmen pek çok mültecinin hala sürdürülebilir istihdam biçimleri yerine kısa dönemli ya da yarı zamanlı sözleşmelerle istihdam edildiğini söyledi. Lauren, mültecilerin eğitim, beceri ve yeterliliklerinin tanınmasının sağlanmasına ihtiyaç olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, Ukrayna'dan en fazla mülteciye ev sahipliği yapan Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da açık iş sayısı İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Yine de Berlin, mültecilerin becerilerine daha uygun uzun vadeli iş bulmalarına yardımcı olacak dil kurslarına odaklandığı için ülkede şu ana kadar her beş mülteciden birinin iş bulabildiği aktarıldı.

OECD'nin uluslararası göç departmanı baş ekonomisti Thomas Liebig, "Hızlı ve sürdürülebilir işgücü piyasası entegrasyonu arasında her zaman bir denge vardır" dedi.

Mültecilerin kaderi kısmen Ukrayna savaşının bilinmez gidişatına bağlı olsa da AB'nin Ukraynalı mültecilere yönelik geçici koruma programı Mart 2024'te sona erecek.

Alman İstihdam Araştırmaları Enstitüsü'nden işgücü piyasası uzmanı Enzo Weber, "Savaş nedeniyle Ukrayna'dan kaçan herkesin uzun vadede kalabilmesi için hızlı bir şekilde net düzenlemelere ihtiyacımız var" dedi.