Fotoğraf: SDG ile Şam yönetimi arasında 10 Mart'ta varılan anlaşmanın imzalandığı anlar...
09 Temmuz 2025 13:08
Güncelleme: 09 Temmuz 2025 13:32
Suriye Geçici Devlet Başkanı Ahmed el-Şara ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Komutanı Mazlum Abdi, Kuzeydoğu Suriye’nin (Rojava) geleceğini belirlemek için ikinci kez Şam’da bir araya geldi. ABD ve Fransa’nın gözetiminde başlayan görüşmelerde daha önce imzalanan anlaşmaların yeni bir sürece evrilmesi sağlanacak.
ABD ve Fransa'nın da desteğiyle Suriye'nin kuzeydoğusundan siyasî ve askerî heyet, Suriye hükûmet yetkilileriyle görüşmek üzere dün Şam'a gitti. Heyetin bugün temaslara başladığı bildirildi.
Kritik önemdeki görüşmelere SDG Genel Komutanı Mazlum Abdî, Dış İlişkiler Eş Başkanı İlham Ahmed ile Kuzey ve Doğu Suriye Temsilciliği Eş Sözcüleri Foza Yûsif ve Abid Hamid Mihbaş yer alıyor.
Cumhurbaşkanı Şara ile toplantıya ABD Başkanı Trump'ın Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack ve Fransa temsilcisi Jean-Baptiste Febvre de katılıyor. Görüşmelerin, bir süredir tıkanan sürecin ilerletilmesi ve bu kapsamda Şam-Kuzeydoğu Suriye hattında yeni bir süreci başlatmayı amaçlıyor.
Görüşmelerin geçtiğimiz mart ayında ABD’nin arabuluculuğunda Suriye hükümeti ile SDG arasında yapılan anlaşmanın uygulanmasına dönük Amerikan çabaları çerçevesinde gerçekleşeceği ifade edildi.
Cumhurbaşkanı Şara ile Abdi arasında 10 Mart'ta imzalanan anlaşma, bölge ile Şam arasında entegrasyonu içeriyordu. Anlaşmaya göre “Suriye'nin kuzeydoğusundaki tüm sivil ve askeri kurumlar, sınır kapıları, havaalanı, petrol ve doğal gaz sahaları” merkezi Şam yönetimine entegre edilecekti.
Anlaşmada ayrıca Kürtlerin "Suriye devletinin ayrılmaz bir parçası" olarak kabul edilmesi ve "anayasal haklarının tamamının garanti altına alınması" öngörülüyordu.
26 Nisan’da Kuzeydoğu Suriye’de tüm Kürt gruplarının katılımı ile yapılan “Kürt Ulusal Konferansı”nda bölgede adem-i merkeziyet ( adem-i merkeziyetçilik, merkezi bir konumdan veya otoriteden uzakta bulunarak işlevleri, güçleri, insanları veya şeyleri yeniden dağıtma süreci) kararı alınmıştı. Karar Şam yönetimi ile Kuzeydoğu Suriye yönetimi arasında tartışma yaratmıştı.
Bugün Şam’da devam eden görüşmelerde SDG güçleri ve kurumlarının Suriye hükûmetiyle birleştirilmesini içeren anlaşmanın şartlarının uygulanmasının ele alınacağı bildirildi. SDG’nin talebi üzerine Washington'un da onayıyla bazı hükümlerde değişiklik yapılabileceği ileri sürüldü.
Fransa’nın ise ABD'ye anlaşmanın uygulanması konusunda destek verdiği, iddialar arasında.
ABD Temsilcisi Barrack’ın, anlaşmanın yanı sıra Suriye'de IŞİD'e karşı mücadelede uluslararası koalisyon, Suriye hükûmeti ve SDG güçleri arasındaki işbirliğini de ele alacağı ifade ediliyor.
Öcalan'dan 26 yıl sonra tarihî video; PKK'ya ikinci kez çağrı yaptı: Silahın değil, siyasetin gücüne inanıyorum, sizi de bu ilkeyi hayata geçirmeye çağırıyorumBu gelişme, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın 26 yıl sonra ilk kez görüntülü mesajının yayımlandığı günlerde yaşandı. Öcalan, bu sabah saatlerinde hükümlü olarak bulunduğu İmralı Hapishanesi'nden görüntülü bir şekilde PKK'ya silah bırakma çağrısı yaptı. PKK'nın bu hafta silah bırakma töreni yapması beklenirken, TBMM'de sürece ilişkin olarak komisyon kurulması da gündemde. Silah bırakma törenine PKK lideri Abdullah Öcalan'ın mesaj gönderip göndermeyeceği merak edilirken, Öcalan'ın açıklaması, Fırat Haber Ajansı (ANF) tarafından görüntülü olarak kamuoyuyla paylaşıldı. Öcalan, "Varlık inkârına dayalı ve ayrı devlet amaçlı PKK hareketi ve dayandığı ulusal kurtuluş savaş stratejisine son verilmiştir" diyerek, "Varlık tanınmış, dolayısıyla ana amaç gerçekleşmiştir. Miadını doldurma bu anlamdadır. Gerisi aşırı tekrar ve açmaz olarak değerlendirilmiştir" ifadelerini kullandı. |
© Tüm hakları saklıdır.