Gündem

Şanlıurfalıların su şikayeti: ŞUSKİ, analiz yaptı

17 Mayıs 2024 09:40

Şanlıurfa’da su ile ilgili şikayetler arttı. ŞUSKİ’ye iletilen şikayetler suyun kötü koktuğu, içtikten sonra karın ağrısı yaptığı yönünde. ŞUSKİ ise suyun test edildiğini, sorun olmadığını söyledi. Şanlıurfa Tabipler Odası Başkanı Fırat Erkmen ise hastaneye ishal, kusma ve karın ağrısı ile gelen şikayetlerin arttığını söylerken, ŞUSKİ'yi analiz sonuçlarını kamuoyuyla paylaşmaya davet etti. 

Duvar'dan Fatma Keber'in aktardığına göre; Şanlıurfa’da son günlerde Eyübiye ve Haliliye ilçeleri başta olmak üzere, içme suyundan kötü koku ve tat geldiği yönündeki şikayetler attı. Şikayetlerçilerden bazıları, su içtikten sonra karın ağrısı yaşadığını bildirdi.  Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ŞanlıŞanlıurfa Su Ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (ŞUSKİ) sitesinde yer alan şikayetlerde, halk sudan kan, küf ve yosun kokusu geldiğini, tadının ise kötü olduğunu ifade etti. 

Gelen şikayetler üzerine sudan numene alındığını bildiren ŞUSKİ, alınan numunelerin analizlerinin 'İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik' kapsamında uygun çıktığını açıkladı.

ŞUSKİ: Hastalık yapıcı bir bulgu yok


ŞUSKİ konuyla ilgili yaptığı açıklamada, sudan alınan numunelerde yapılan araştırmaya göre bir sorun olmadığını altını çizerek "Fakat yüzeysel su kaynaklarının tamamında mevsim geçişlerinde zaman zaman karşılaşılan alg (mikro bitkiler) üremesi neticesinde suda koku problemi oluşabilmektedir. Bu durum sağlık açısından bir tehdit oluşturmamakta fakat hissel ve duyusal olarak suyun lezzetini azaltmaktadır. Koku problemini çözmek adına teknik ekiplerimiz tarafından; mevcut arıtma prosesine ek olarak odun bazlı toz aktif karbon dozajı yapılarak koku giderimine devam edilmektedir." dedi.

Tabipler odası: Sonuçlar, kamuoyu ile paylaşılsın

ŞUSKİ sağlık açısından problem olmadığını söylese de ŞanlıŞanlıurfa Tabipler Odası Başkanı Fırat Erkmen, ise sonuçların kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini söyledi:

Sonuçlarını açıklayıp, İl Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı ve bağımsız heyetlerle denetleme mekanizması oluşturulmalı. Toplumun temiz su içme hakkı ile ilgili hiçbir şaibe yer vermemek gerekir