Ekonomi

Sanayide 8 ay sonra ilk büyüme işareti

01 Mart 2024 10:58

İmalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) şubatta 50,2'ye yükselerek imalat sektöründe hafif de olsa yeniden büyüme kaydedildiğine işaret etti.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) için S&P Global tarafından derlenen imalat PMI, ocakta 49,2 değerini almıştı. Büyüme ile daralmayı ayıran 50'nin üzerinde değer alarak sekiz ayın ardından ilk kez iş koşullarında hafif de olsa iyileşmeye işaret etti.

Talepteki daralmanın neredeyse durduğunu belirten şirketler satın alım faaliyetlerini artırdı. Ancak çalışan bulmakta ve ham maddeye erişmekte yaşanan zorluk nedeniyle istihdam ve stoklarda gerileme de görüldü. Fiyatlara bakıldığında, girdi maliyetleri enflasyonu hafif geriledi ancak fabrika çıkış fiyatları geçen yıl Ağustos'tan bu yana görülen en hızlı artışı kaydetti.

Üretimde 2023 hazirandan beri ilk artış 

Üretimde geçen yıl haziran ayından bu yana ilk kez artış kaydedildi. Ankete katılan şirketler talebin iyileştiğine yönelik işaretler görüldüğünü kaydettiler. Üretim alt endeksi şubatta 49,6'dan 52,1'e yükseldi.

Yeni siparişlerde iyileşmeye yönelik işaretler ve üretimde artış şirketlerin sekiz ayın ardından ilk kez satın alım faaliyetlerini artırmasına yol açtı. Öte yandan girdi stokları, kısmen Süveyş Kanalı'nda yaşanan sorunlar nedeniyle tedarikçilerden girdi alınırken yaşanan gecikmelerin etkisiyle ılımlı kaldı.

Yeni siparişler alt endeksi şubatta 46,6'dan 49,1'e yükselirken yeni ihracat siparişleri endeksi 49,4'ten 49,5'e hafif yükseldi.

İstihdam endeksi geriledi 

Şirketler, satın alımları artırırken gönüllü işten çıkanlar ve yeni çalışan bulmada yaşanan zorluklar nedeniyle istihdamda ılımlı seviyeye işaret ettiler. İstihdam alt endeksi şubatta 50'den 48,8'e geriledi.

Girdi maliyetleri TL'deki zayıflık ve yakın zamanda asgari ücrette yapılan artış ile bağlantılı olarak keskin yükselişini şubatta da sürdürdü. Öte yandan, enflasyonun hızı yavaşladı.

Girdi fiyatları alt endeksi Şubat'ta 71.2'den 70.5'e geriledi.