Gündem

Sanatçı Ali Baran bir buçuk milyon liralık teminatı ödeyemediği için Almanya'ya dönemiyor

"Terör propagandası" iddiasıyla yargılanan sanatçı hakkında yurt dışına çıkış yasağı...

19 Nisan 2023 19:35

T24 Haber Merkezi

Albüm çalışması için Almanya'dan Türkiye'ye gelen sanatçı Ali Baran, 'yurt dışına çıkış yasağı'nın kaldırılması için istenen 1,5 milyon liralık teminatı ödeyemediği için Almanya'ya dönemiyor. 

8 Mart'ta eşiyle birlikte albüm çalışması için Türkiye'ye gelen Ali Baran Sabiha Gökçen Havalimanı’nda sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek "Terör örgütü propagandası" iddiasıyla savcılıkta ifade verdi. 

Avukatlarının itiraz hakkı olan 7 günlük süre dolmadan savcılık iddianameyi hazırladı. İddianamede Suriye'nin Rojava bölgesiyle ilgili "savaşı durdurun" ve 1 Mayıs paylaşımı gerekçe gösterildi. 

Dosyayı görüşen İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi MESAM üyesi Ali Baran hakkında 2 yıl 6 ay hapis cezası verdi. 

Ali Baran'ın avukatları sanatçının deprem bölgeleriyle ilgili vereceği dayanışma konseri afişlerini, Baran'ın kızının düğünü davetiyesini, sağlık raporlarını gösterdi. Ancak mahkeme yurt dışına çıkış yasağını kaldırmadı. 



Bunun üzerine avukatların "teminat" talebi üzerine mahkeme Ali Baran'ın 1,5 milyon lira teminat ödemesi durumunda yurt dışına çıkış yasağının kaldırılacağına hükmetti. 

T24'e konuşan Ali Baran "70 yaşına gelmiş bir insanım. İstenen para 70 bin Euro demek, benim böyle bir parayı ödeyebilmem mümkün değil. Ben sanatçıyım, tabii ki barış derim, tabii ki savaş olmasın derim" dedi. 

Teminatın 15 gün içerisinde ödenmesi gerekiyor. Aksi durumda Ali Baran'ın yasağı devam edecek. 

Kararı istinafa taşıyacaklarını belirten avukatlar yurt dışına çıkış yasağına ilişkin itirazlarını yapmaya devam edeceklerini belirttiler.