Kültür-Sanat

“Sanat Güneşi” Zeki Müren’in hayatı film oluyor 

Filmin ilk tanıtım fragmanı; 29 Eylül’de Bodrum Film Festivali’nde gösterilecek

09 Eylül 2023 23:59

"Sanat Güneşi" Zeki Müren’in hayatını konu alan filmi için hazırlıklara başlandı. 

"Ayla", "Müslüm", "Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu" ve "Kesişme: İyi ki Varsın Eren" filmlerinin yapımcısı olan Mustafa Uslu, Zeki Müren'in hayatını alan filmin yapımcılığını üstleneceğini ve Müren’in yeğeni Özlem Güner ile anlaştıklarını açıkladı. 

Filmin senaryosu, Güner’in “Masal Tadında” kitabı ışığında Mustafa Uslu ve Özer Feyzioğlu tarafından yazılmaya başlandı. 

Zeki Müren’i kimin canlandıracağının açıklanmadığı filmin ilk tanıtım fragmanı; 29 Eylül’de Bodrum Film Festivali’nde gösterilecek. 

Zeki Müren’in hayatı 

Zeki Müren, Üsküp'ten Bursa'ya göç eden Kaya ve Hayriye Müren çiftinin tek çocuğu olarak 6 Aralık 1931'de doğdu. 

Zeki Müren, ilk musiki nağmelerini dedesi olan Şehadet Camisi müezzini Bıçkıcı Mehmet Efendi'den duyarak, 3 yaşında şarkı söylemeye başladı.

Oynadığı filmlere Müren’in bestelerinin adı verildi 

Müren'in oynadığı filmlerden Berduş, Hayat Bazen Tatlıdır, Altın Kafes ve Bir Yaz Yağmuru’na kendi bestelerinin adı verildi. 

İlk sahne konserini 26 Mayıs 1955'te veren sanatçı, aynı yıl Manolyam şarkısıyla Türkiye'de ilk kez verilen Altın Plak Ödülü'nü kazandı.

Royal Albert Hall’da konser veren ilk sanatçı 

Uluslararası alanda da dikkatleri çeken Müren, Londra'daki Royal Albert Hall'da konser verdi ve bu salonda sahne alan ilk Türk sanatçı oldu. 

1980'de Kuşadası'nda kalp spazmı, 1983'te Paris'te kalp krizi geçiren sanatçı, sahnelerden uzaklaşarak Bodrum'a yerleşti. 

Müren, son konserini ise 1984'te geliri antik tiyatronun restorasyonuna harcanmak üzere, Bodrum Kalesi'nde verdi.

Mal varlığını Türk Eğitim Vakfı ile Türk Silahlı Kuvvetleri Mehmetçik Vakfı'na bağışlayan “Sanat Güneşi”, Ajda Pekkan, Muazzez Abacı ve Muazzez Ersoy'la düetlerin yer alacağı 7 şarkıdan oluşan yeni kasetini tamamlayamadan, TRT'nin İzmir Radyosu Stüdyolarındaki canlı yayında, 24 Eylül 1996'da kalp yetmezliği sonucu hayatını kaybetti.