Gündem

Şair ve yazarlardan "Yayladağı ve Keseb sınır kapılarını açın" çağrısı: Kapılar felaket dönemlerinde açılmazsa ne zaman açılır?

15 Şubat 2023 14:10

Türkiye'deki şair ve yazarlar, Kahramanmaraş merkezli iki depremin ciddi yıkıma neden olduğu Suriye'nin Türkiye sınırına yakın bölgelerindeki depremzedelere yardımların ulaşması için Yayladağı ve Keseb sınır kapılarının açılması çağrısında bulundu. Yapılan açıklamada, "Kapılar felaket dönemlerinde açılmazsa ne zaman açılır?" denildi.

6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve  7,6 büyüklüğündeki depremler Suriye'nin Türkiye sınırına yakın bölgelerinde de yıkıma neden oldu. Dün, Suriye Sağlık Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre İdlib, Halep, Hama, Lazkiye ve Tartus’ta yıkıma neden olan depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısının 5 bin 814'e yükseldiği açıklanmıştı. 

Şair ve yazarlar ortak bir açıklama yaparak Yayladağı ve Keseb sınır kapılarının açılmasını istedi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Sınırları aşan büyük bir deprem felaketi ile karşı karşıyayız. Milyonlarca insan evsiz kaldı, binlerce insan hayatını kaybetti. Kapılar felaket dönemlerinde açılmazsa ne zaman açılır? Suriye halkıyla dayanışmak ve insani yardımların bu bölgeye akışının sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için Türkiye tarafındaki Yayladağı ve Suriye tarafındaki Keseb sınır kapılarının bir an önce açılması gerekiyor. Türkiye ve Suriye’den Yayladağı ve Keseb sınır kapılarının açılması çağrısında bulunuyoruz.”  

Açıklamaya imza atan şair ve yazarlar şöyle: 

Ahmet Can Yılmaz, Ahmet Karbeş, Ahmet Telli, Altay Öktem, Altay Ömer Erdoğan, Betül Dünder, Bülent Can, Cenk Kolçak, Cihan Ülsen, Çayan Okudici, Devrim Dirlikyapan, Dolunay Aker, Donat Bayer, Efe  Duyan, Elif Sofya, Emel Kaya, Emrullah Alp, Enes Kurdaş, Enis Akın, Ercan Y. Yılmaz, Faris Kuseyri, Gökhan Arslan, Gülce Başer, Gültekin  Emre, Gürgenç Korkmazel, Halil İbrahim Özcan, Hakan Unutmaz, Hakkı Zariç, Haydar  Ergülen, Hayri K. Yetik, Hüseyin Bahca, İnanç Avadit, İsmail Cem Doğru, Kemal Siyahhan, Levent Karataş, Lokman Kurucu, Mehmet Karasu, Mesut Varlık, Murat Tenetoğlu, Nafia Akdeniz, Nebihe Karasu, Nedim Gürsel, Neslihan Yalman, Nihat Özdal, Nihat Ziyalan, Orçun Masatçı, Selahattin Umutlu, Selahattin Yolgiden, Semih Çelenk, Sevim Erdoğan, Süreyyya Evren, Şahin Altuner, Şeref Bilsel, Şükrü Erbaş, Taner Öncül, Umay Umay, Veysel Çolak, Yaprak Damla Yıldırım, Yusuf Alper.