Gündem

Sahte karekodlu APP plakalara dikkat: 32 bin lira para ve 5 yıla kadar hapis cezası var!

Merdiven altında üretilen plakalar 500 liraya satışa çıkıyor

08 Şubat 2024 08:24

Türkiye'de kullanılması yasak olan APP plakaların popüler e-ticaret sitelerinde satışına devam ediliyor. Üstelik bu kez sahteciler karekodlu plaka da üretmeye başladı. İstenilen rakam ve harf gruplarına göre bastırılan APP plakalar nedeniyle mağduriyetler yaşanırken, yetkililer suçun 32 bin 170 TL para ve resmi belgede sahtecilikten dolayı 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası olduğuna dikkati çekiyor.

APP plaka fiyatları 300 liradan başlayıp 500 liraya kadar çıkıyor. Yeni nesil karekodlu APP plakalar ise 600 liranın üstünde fiyatlarla satılıyor.

Dolandırıcılar: Baskı kalitesi çok iyi, QR kodlu yeni sistem olarak geldi, tavsiye ederim

Hürriyet’te yer alan haberde satış süreci şöyle aktarıldı:

“Satıcı kişi, plakanın muayeneden geçtiğini belirtirken ‘Yasal mı' diye sorduğumuzda bir sorunla karşılaşılmayacağını belirtti. Plaka sayı ve harf grubu ve sipariş numarasının WhatsApp üzerinden atılması halinde adrese kargolanacağını da söyledi. Satışlar devam ettiği için satın alan birisi değerlendirme olarak ‘Baskı kalitesi çok iyi, QR kodlu yeni sistem olarak geldi, tavsiye ederim’ yazdı.”

Emniyet uyardı

APP plaka kullananlara yönelik olarak Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı uyarıda bulunmuştu. Yapılan uyarı kapsamında sahte veya APP plaka kullananların derhal bu plakaları çıkartarak devletin belirlediği standartlara uygun plakalara geçiş yapılması belirtildi. APP plaka kullanmanın suç ve cezai yaptırımları olduğunu açıklayan EGM "APP plaka kullanmaya devam edenlere 2 bin 647 TL, sahte plaka kullananlara ise 32 bin 170 TL para cezası ve resmi belgede sahtecilikten dolayı 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecektir" duyurusunda bulundu.

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'na bağlı cemiyetlere bu mühür, plakanın tescilli olduğu anlamına gelmektedir.