Gündem

Şahintepe halkı: İptal kararları olmasına rağmen Başakşehir Belediyesi tarafından yapılmak istenen kentsel dönüşüm hukuka aykırıdır

30 Ocak 2023 21:20

Şahintepe Halk Dayanışması’nın çağrısıyla toplanan mahalleli bir kez daha “Evlerimizi mahallemizi yağmalatmayacağız” dedi. Vatandaşlar, Başakşehir Belediyesi'nin yürüttüğü kentsel dönüşümün hukuka aykırı olduğunu ifade etti. 

İstanbul Başakşehir’e bağlı Şahintepe Mahallesi’nde halk, 2020 Aralık ayı imar uygulaması ile hız kazanan kentsel dönüşüm uygulamalarına karşı bir araya geldi. Yapılan açıklamaya mahalle halkıyla dayanışma içerisinde olan Avukat Gül Altay katılım sağladı. Mahalle halkının yoğun ilgisi olduğu açıklamada, “Şahintepe halkındır, halkın kalacak”, “Ranta hayır”, “Müteahhit başkan istemiyoruz”, “Rezervmiş, riskliymiş anlamam, mahallemi yağmalatmam”, “Hukuk yoksa direniş var” dövizleri taşındı.

Basın açıklamasında ilk sözü Şahintepe Halk Dayanışması'ndan Özgür Cihan Uçar aldı. Uçar, 2022’nin Aralık ayında 16 adada kentsel dönüşüm kararı alındığını belirterek “Bugün burada bu basın açıklamasını yapıyoruz ama bu ilk değil. Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında, mahallenin Aşık Veysel tarafında başlayan süreç bugün tepeye geldi. Neydi o süreç? Başakşehir Belediyesine bağlı müteahhit firma, Aşık Veysel’deki 7 ada hakkında bakanlıktan yetki alarak mahallemize girmek istedi. Parça parça girmek istediler. Çünkü parça parça girersek bu halk birlik olmaz dediler. Ama yanıldılar. Parça parça da girseler biz bugün burada birlik olduk.”

Uzun soluklu mücadele

Konuşmasında rantsal dönüşüm saldırılarının biçiminin değiştiğine dikkat çeken Uçar, “Artık eskisi gibi yıkımlar yapılmıyor. Birgün kapınız çalınıp pat diye de çıkartılabiliyorsunuz ama o zaman da bütün mahalleye gelmiyorlar, ada ada, tek tek geliyorlar. Yaptıklarına hukuki kılıf uyduruyorlar. 6306 diyorlar, hepimiz son dönemde duyduk. Nedir 6306? Afet yasası. Bize afet riski var diyorlar ve afet riskinden rant çıkartıyorlar. Bugün parça parça geldikleri için bir kere karşı durduğumuzda bu yetmiyor. Bu karşı duruşu uzun süreye yaymak gerekiyor. Onlar nasıl uzun süreli bir rantsal dönüşümü saldırısı uyguluyorlarsa bizim de uzun soluklu bir mücadele ile karşılık vermemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

"Su tankerlerinin peşinde sıraya girdik" 

Basın açıklamasını mahalle halkından Sabite Yüce okudu. Mahalleye ilk geldiklerinde rantçıların, gökdelenlerin burada olmadığı belirten Yüce şu ifadeleri kullandı: “Günlerce elektriksiz, susuz kaldık. Yolunu gözlediğimiz su tankerlerinin peşinde sıralara girdik. Birçok dert çektik ve biliyoruz ki bu dertlerin çetelesini tutsak açıklamamıza yer kalmaz. Yine de söylüyoruz çünkü bunları biz yaşadık. Bu yaşadıklarımızı unutmadık”

"Rantsal dönüşüm kararını kabul etmiyoruz"

“Mahallemizde, 2020 Aralık ayı imar uygulamasıyla birlikte rantsal dönüşüm hız kazandı. 2022 yılının Haziran ayında 7 adada ilan edilen kentsel dönüşüm saldırısına 8 Aralık’ta 16 ada daha eklendi. Bunlar sırasıyla; 1552, 1553, 1565, 1572, 1604, 1605, 1616, 1655, 1743, 1744, 1745, 1746, 1747, 1756, 1796 ve 1821 adalarıdır. Böylelikle mahallemizin Aşık Veysel bölgesinde başlayan rantsal dönüşüm saldırısı mahallemizin tepe kısmına yönelmiş oldu. Rızamız alınmadan, yaşam alanlarımıza saldırı niteliği taşıyan, Başakşehir Belediyesi İlçe Meclisinde alınan bu kararı kabul etmedik, etmiyoruz.”

"Davalarımızı açtık"

“İmar uygulamasına yönelik iptal kararları olmasına rağmen Başakşehir Belediyesi tarafından yapılmak istenen dönüşüm hukuka aykırıdır. Çevre Şehircilik Bakanlığına verdiğimiz onlarca dilekçede bu aykırılığın durdurulmasını istesek de taleplerimiz yanıtsız bırakılmıştır. Mücadelemizde bize omuz veren Avukatımız Gül Altay ile birlikte, 16 ada hakkında alınan meclis kararına ve 2020 Aralık ayı imar uygulamasına davalarımızı açtık, açmaya devam ediyoruz.”

"Haklarınız için dava açmanız gerekiyor"

Açıklamanın ardından Avukat Gül Altay söz aldı. Süreç hakkında bilgi veren Altay “Haklarınız için davalar açmanız gerekiyor fakat davanızı açmanız yeterli mi? Değil tabii ki. Birlikte hareket etmeniz gerekiyor. Rantsal dönüşüme karşı açılan davalarda birlikte hareket ederseniz başarıya ulaşabilirsiniz. Belediye topyekûn olarak sizin mahallenize göz dikmiş durumda. O yüzden sizin de bu rantsal plana karşı birlikte hareket etmeniz gerekiyor. Hepinize çok teşekkür ediyorum, biz hukukçular olarak sizin yanınızda olmaya devam edeceğiz” dedi.

"Ben çocuklarımı çileyle büyüttüm"

Altay’dan sonra söz alan mahalle halkından Hatun Özer, evinin kentsel dönüşüme girdiğini belirterek “Ben çocuklarımı çamurun içerisinde çileyle büyüttüm. Su yoktu. Evlerimize bir hafta elektrik gelmediğini biliyoruz. Biz buranın çilesini çektik. Ben çocuklarımı annemin evine banyo yaptırmaya götürüyordum. Evimi, mahallemi zenginlere, beyaz yakalılara yediremem. Şunu söylemek istiyorum, biz birlik olursak kimse bizi yenemez” ifadelerini kullandı.

Açıklamada sık sık “Şahintepe Halkındır Halkın Kalacak”, “Zulme Karşı Omuz Omuza” ve “Direne Direne Kazanacağız” sloganları atıldı.