Gündem

Şaban Erdikler hayatını kaybetti

Mali denetim sektörünün duayen isimlerinden Erdikler, yarın İstanbul'da toprağa verilecek

20 Ağustos 2023 19:13

T24 Haber Merkezi

Mali danışmanlık alanında Türkiye'nin önde gelen uzmanlarından, eski Maliye Müfettişi ve YASED (daha sonra adını Uluslararası Yatırımcılar Derneği olarak değiştiren Yabancı Sermaye Derneği) Başkanı Şaban Erdikler (73) hayatını kaybetti. Erdikler, uzun süredir kanser tedavisi görüyordu.

T24'ün aldığı bilgiye göre, Erdikler, yarın İstanbul'da toprağa verilecek.

"Danışmanlık âleminin rock starı"

Şaban Erdikler gibi Maliye Teftiş Kurulu'nda yetişen, özel sektörde kendisiyle birlikte mesai yapan Emrah Akın, şu mesajı paylaştı:

"Danışmanlık dünyasının en önemli duayenlerinden birisini Şaban Erdikler’i kaybettik…

Maliye Müfettişi olduğum günden onunla birlikte çalışma fırsatını bulduğum zamana kadar hep dikkatle izlediğim ve örnek aldığım birisi oldu Şaban Erdikler; bir danışmandan çok daha fazlası, her şeyden öte önemli bir iş insanı!

Danışmanlık mesleğinin ülkemizde köklenmesi ve kurumsallaşmasının yol haritasının altını kazıyın, orada mutlaka Şaban Erdikler adına da rastlarsınız… Hem de büyük harflerle!

Rahle-i tedrisinden geçenler kadar, geçmeyenleri de derin şekilde etkilemeyi bilen atomik bir enerji!

Maliye müfettişi olarak başladığı meslek yaşamını, danışmanlık âleminin zirvelerine taşıyan ve o zirveleri yeniden şekillendiren bir mimar!

Alelade bir danışman hiç değil, danışanının her konusuna ortak…

Kendisi onuruna verilen bir veda yemeği için hazırlanan video mülakatta 'Şaban Üstat, danışmanlık âleminin rock starıdır' demiştim; bu o kadar hoşuna gitmiş olacak ki, gece boyu her karşılaştığımızda meşhur kahkahasını atıp bu sözü tekrarlamıştı bana… The Rock Star has left the building! Güle güle üstat…"

Şaban Erdikler kimdir?

Şaban Erdikler, 15 Mart 1950'de İstanbul'da doğdu. 1968 yılında Siirt Lisesi'nden mezun oldu. Daha sonra girdiği Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni (Mülkiye) 1972 yılında bitirdi.

Aynı yıl, Türkiye kamu yönetiminde en önemli kariyer mesleklerinden biri olan Maliye Müfettişliği'ne "müfettiş muavini" olarak adım attı. 1976'da yeterlilik sınavını vererek Maliye müfettişliğine atandı.

1978 yılında kamu görevinden istifa ederek özel sektöre geçti, vergi müdürü olarak katıldığı Arthur Andersen'de 1992'de Türkiye Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Genel Müdürlüğü, 1994 yılında Balkan ülkeleri sorumluluğunu üstlendi.

2001 yılında Andersen Türkiye bölümünü bir diğer uluslararası denetim kuruluşu olan Ernst & Young çatısı altında topladı. Ernst & Young'da yaklaşık 3 yıla Türkiye Başkanlığı yaptı.

Ocak 2004'ten itibaren kendi şirketi Erdikler Bağımsız Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.’yi kurarak başına geçti.

2000'li yılların başında iki dönem üst üste YASED Başkanlığı'na seçildi.

2018- 2021 yılları arasında KPMG Türkiye Vergi Bölüm Başkanlığı'nı üstlendi. Aynı kurumda Danışma Kurulu Başkanlığı'nı sürdüren Erdikler uzun süredir kanser tedavisi görüyordu.

73 yaşında hayatını kaybeden, Fenerbahçe Spor Kulübü'ne düşkünlüğüyle de bilinen Erdikler, iki çocuk babasıydı.