Gündem

Sabah yazarı: "Yaptırımı sınırlı suçlarda cezasızlık algısı" mağdurların psikolojisini alt üst ediyor, suç işleyeni ise neredeyse ödüllendiriyor

"Algı ile olgu iç içe geçince yargının imajı hayli yıpranıyor"

29 Aralık 2022 10:12

Sabah yazarı Okan Müderrisoğlu, "Yaptırımı sınırlı suçlarda cezasızlık algısı" mağdurların psikolojisini alt üst ediyor. Suç işleyeni ise neredeyse ödüllendiriyor" değerlendirmesini yaptı. 

Müderrisoğlu yazısında, "Ülkemizde, yargı ile olarak "güven" ve "memnuniyet" duygusu dün olduğu gibi bugün de ehemmiyetini koruyor. Genellikle bu iki kavram birbirine karıştırılıyor. Yargıya güven konusu, yolu adliyeye düşsün, düşmesin vatandaştaki algıyı kapsıyor. Memnuniyet katsayısı ise adli süreçlerden geçen vatandaşların kanaatini içeriyor. Hali hazırda ilk derece mahkemelerinde 8,5 milyon dava dosyası bulunduğu hesaba katıldığında, davayı kaybeden tarafta olması mukadder 4,250 milyon kişi mutsuz hanesine yazılıyor. Davayı kazansa bile istediği sonucu alamayanlar da aynı mutsuz kümesinde toplanıyor. Yani... Algı ile olgu iç içe geçince yargının imajı hayli yıpranıyor. Fakat bütün bunlara rağmen... Yargıya güveni doğrudan etkileyen husus, "Yapanın yanına kâr kalıp kalmadığı" oluyor. Bir başka ifadeyle "Yaptırımı sınırlı suçlarda cezasızlık algısı" mağdurların psikolojisini alt üst ediyor. Suç işleyeni ise neredeyse ödüllendiriyor. Tam da bu nedenle... Şu anda üzerinde çalışılan düzenlemenin hem ülkenin huzur ve asayişi hem de yargının saygınlığı bakımından büyük faydası bulunuyor. Suç işleyenin, o suça tekabül eden ceza süresi kadar belli kamu hizmetlerinde çalıştırılması, Avrupa örneklerinin Türkiye'de de uygulanması, pek çok ön yargıyı kırmaya aday görünüyor. Darp mı etti, hakaret edip paçayı mı kurtardı? Hayır hayır. Bu ve benzerlerini Darülaceze'nin bulaşıkhanesinde hizmette görmek bile kamu vicdanını rahatlatmaya yarayacaktır. Hem ıslah hem de ceza!" ifadesini kullandı.