Gündem

Sabah yazarı: Türkiye'miz öyle bir halde ki özeleştirinin “erdemli davranış kabul edilmediği” zihniyetin hâkim olduğu hassas bir kavşakta

02 Mart 2023 09:56

Sabah yazarı Okan Müderrisoğlu, yazısında Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın helallik istemesini değerlendirdi. Müderrisoğlu, "Türkiye'miz öyle bir halde ki... Özeleştirinin 'erdemli davranış kabul edilmediği', 'Gördün mü işte? İtirafta bulundu. O halde linç edilmeyi hak etti!' zihniyetinin hâkim olduğu hassas bir kavşakta. Hatta basiret açığının, bütün bir sistemi, siyaseti ve icraatı yerle yeksan etmek için kolaylıkla kullanılabildiği bir savrulmanın eşiğindeyiz!" görüşünü savundu. 

Müderrisoğlu, yazısında, "Kurumların çökertilmek istendiği, toplumsal güvenin sarsıldığı zorlu günlerdeyiz. Ve nihayet, kişilerle kurumlar arasında hakiki manada ayrım gözetmeyen, 'günah keçisi arayan ve bulduğu ilk hedefi imha etmeye programlı' depresif bir haldeyiz! Sn. Cumhurbaşkanı'nın yukarıdaki sözlerinden devam edecek olursak... Erdoğan, enkaz siyasetinin veya enkaz fırsatçılığının önüne geçebilecek, bu nedenle kendi sorgulamasını muhalefete bırakmadan da yapabilecek bir lider. Bugün örneklerine tanık olduğumuz ifadeleri 'kalbi ile dili arasındaki mesafenin çok kısa olduğu, araya fitne unsurlarının pek karışamadığı siyasi kişiliğin de yansımasıdır aslında!' Zira Hz. Mevlana'nın dediği gibi... 'Kalp deniz, dil kıyıdır ve denizde ne varsa kıyıya o vurur!' düşüncesini dile getirdi.

Müderrisoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Erdoğan, siyasi ve nefsi muhasebesini en geniş manada kendi iç dünyasında, sonra kabinesinde ve parti yetkili kurullarında gerçekleştiren, aynı zamanda kamuoyu önünde de önemli çıkarımlarını paylaşabilen bir aktör! Bu davranış kodu yapay olmadığı için, gönül dili ile yaralı kalplere ulaşmayı başarmakta, muhtelif çevrelerdeki peşin hükümlere fazlaca takılmadan, kendi bildiği yolda ilerleyebilmekte! Nitekim, 'Helallik istemek bizim zafiyetimiz değildir. Milletimizle aramızdaki samimiyetten, muhabbettendir' vurgusu da bu durumun kısa özetidir."