Gündem

Sabah yazarı Kaplan: Deprem gibi felaketler sonrası gelişen insani diplomasi, Türkiye'nin haklı tezlerinde geri adım atmasına asla neden olamaz

24 Şubat 2023 10:39

Sabah yazarı Hilal Kaplan, "Deprem gibi felaketler sonrası gelişen insani diplomasi, Türkiye'nin haklı tezlerinde geri adım atmasına asla neden olamaz." görüşünü savundu. 

Kaplan, yazısında, "Bu duruş, Ege ve Akdeniz'deki haklarımızdan tutun da, İsveç'in NATO'ya üyelik başvurusuna kadar pek çok başlığı kapsıyor. Bu vesileyle ABD yönetiminin verebileceği asıl destek ve Türkiye'nin geri adım atmayacağı önemli bir konudan bahsetmek istiyorum: Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasıyla ödediği ancak geri alamadığı 1,4 milyar dolar. Hafızaları tazeleyelim: F-35 programının ortağı olan Türkiye, Rus S-400 hava savunma sistemlerini satın almasının ardından CAATSA yaptırımları sebebiyle ABD tarafından F-35 programından çıkarılmıştı. Türkiye bu programa sadece 1.4 milyar dolar yatırmadı, projenin üretici ortaklarından biriydi. Yani bazı Türk şirketleri, jetlerin üretiminde önemli roller alıyordu" ifadesini kullandı. 

Kaplan şunları kaydetti:

"Bu önemli konu Çavuşoğlu ve Blinken'ın deprem gündemli ortak basın toplantısına da yansıdı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu şu ifadeleri kullandı: 'Bu tek taraflı bir karardı, bizim kararımız değildi. Dolayısıyla ödediğimiz 1,4 milyar dolarlık bir rakam var. Türkiye, bu programda olmadığına göre, ödediğimiz paranın da geri ödenmesini beklemek en doğal hakkımız. Bu konuda da müzakereler devam ediyor. Antony ile 18 Ocak'ta Washington'da görüşürken uzmanlarımız da aynı gün F-35 konusunda görüşmeler gerçekleştirdi. Bir an önce bunun neticeye ulaşmasında fayda var.'"