Gündem

Sabah yazarı Altınok: Farklı görüşlere tahammül limitimizin giderek düştüğü tartışmasız olarak ortada

02 Eylül 2022 10:11

Sabah yazarı Melih Altınok, "Yalnızca bize özgü bir tahammülsüzlükten bahsetmiyorum. Eleştirinin adeta kutsandığı ABD'de bile suskunluk sarmalı derinleşiyor." düşüncesini dile getirdi. Altınok, "Farklı görüşlere tahammül limitimizin giderek düştüğü tartışmasız olarak ortada" yorumunu yaptı.

Altınok yazısında, "Komedyen Jerry Seinfeld bugün ABD'de, eşcinseller, zenciler, Yahudiler, engelliler, çevreciler vs. hakkında 90'larda izlediğimiz Seinfeld dizisi düzeyinde espriler yapsa lime lime edilir mesela. Sebebi hassasiyet kumkumalarının bireysel rahatsızlıklarını kitleselleştirmeye müsait olan sosyal medya mıdır bilmiyorum... Çünkü sahte hesaplarla manipülasyon çarkından para kazanan bu platformlarda kinin alıcısı, sağduyu talep edenlerden katbekat fazla. Nefret söylemi, sertlik çağrısı, intikam talebi çığ gibi büyüyor. Ticari bir karşılığı var yani. Ancak farklı görüşlere tahammül limitimizin giderek düştüğü tartışmasız olarak ortada. Politik doğruculuk rüzgârıyla "farklılıklar kutsandıkça" korumalı kategorilerin alanı genişliyor, düşünce ve ifade özgürlüğünün sınırları ise daralıyor, standardımız düşüyor." ifadesini kullandı. 

Altınıok şunları kaydetti:

"Kısır siyasi gündemle, dedikodularla meşgul edilen ahali sarı öküzleri bir bir kurban ediyor... Belli ki seçilmiş yönetimleri by-pass edecek kadar organize olan küresel sermaye, ekonomik olarak şiştikçe şişen ve sürdürülemez hale gelen dünyayı, George Orwell'ın 1984'ünü artacak bir "kapanmaya" doğru sürüklüyor. İtalya'da gıda bankalarının önündeki kuyruklar, Almanya'da gazsız kara kış hazırlıkları, gelmekte olanın kör kör parmağım gözüne göstergeleri.Otoriterliğin çizmeleri parlatılıyor.  Peki ya bizlerin neslimize layık görülen akıbete doğru gönüllü depara kalkmamızın sebebi ne olabilir sizce? Taklit ederek sürüye uymaya, onay almaya çalışan bireyler olarak yapmacıklaşıyoruz, sahtekârlaşıyoruz. Bu halimizle faşizmin aradığı bol kalıplı, az düşünen ideal kalabalıkların bir parçası oluyoruz. Virüslerin, bilimin yerine geçen akademinin tezlerinin, meslek gruplarının, hatta asayiş tedbirlerinin bile kutsallaştırıldığına şahit olduğumuz pandemiden hiç mi ders çıkartmadık"