Gündem

Rütbeleri iade edilen Sabri Uzun ve Hanefi Avcı konuştu: Hukuksuz yaptıkları ortaya çıktı

15 Eylül 2023 08:02

Rütbeleri sökülen, silahlarına el konulan ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ait binalara girişleri yasaklanan eski emniyet müdürleri Sabri Uzun ve Hanefi Avcı, haklarını geri almalarının ardından ilk kez konuştu.

Sözcü’den Saygı Öztürk’ün haberine göre, Sabri Uzun karardan memnuniyet duyduğunu belirterek, “Mutluyuz, mutluluğumuzun sebebi rütbe almak, vermek anlamında değil, Türkiye'ye adalet geleceğini ümit ettiğimizden dolayı mutluyuz. Bu karar Haziran 2022'de Anayasa Mahkemesi'nin OHAL'e dayalı rütbe geri almasını iptal edilmesinin bir sonucuydu. Fakat Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği bu karar 13 Ocak 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı, yani yürürlüğe girdi. Anayasa Mahkemesi'nin verdiği bu karar, geçmiş bakan tarafından, ben o bakanın ismini dahi telaffuz etmek istemiyorum. Adalet konusuna pek girmek istemiyorum. Esasında Türkiye'nin tek sorunu var o da adalet. Bu anlamda biz bunu çok olumlu karşılıyoruz” dedi.

Hanefi Avcı da TV'de yaptığı bir konuşması gerekçe gösterilip Süleyman Soylu'nun emriyle meslekten çıkarılmıştı. Avcı, “Amaç, bize ceza verip korku ortamı yaratmaktı. Hukuksuz yaptıkları da ortaya çıktı” ifadesini kullandı.

Öte yandan suç örgütü lideri olduğu iddia edilen Ayhan Bora Kaplan'ın yurt dışına çıkarken yakalanması da gözleri yeniden organize suç örgütlerine çevirdi. Eski polis müdürü Emin Arslan ve Hanefi Avcı, suç örgütleriyle mücadeleyi değerlendirdi.

“Yargıdan, emniyetten, siyasetçiden destek alınmadığı sürece mafya diye bir şey olmaz!”

Emin Arslan'a göre, “Yargıdan, emniyetten, siyasetçiden destek alınmadığı, korunmadığı sürece mafya barınamaz, mafya diye bir şey olmaz”. Devletin otoritesini göstermemesi durumunda otorite boşluğu doğacağını ve o boşluğun birileri tarafından doldurulacağını kaydeden Arslan, “Siyasi otorite istediği zaman bu iş biter. İşin başı siyasi otoritedir. Polisin ilgili biriminin başındaki kişi ne kadar isterse istesin, karar verici durumunda olan siyasetçi istemezse, ertesi gün onu görevden alır; bu iş biter. Yani istenildiği zaman mücadele yapılır. Gördüğüm kadarıyla güzel gelişmeler olmaya başladı” diye konuştu.

"Siyaset ve bürokrasinin diyalogda olması bu insanlara zırh kazandırıyor"

Avcı da, “Bu tip insanlarla, bunlara yakın insanlarla siyaset ve bürokrasinin diyalogda olması bu insanlara bir zırh kazandırıyor. Bu durum, yargının ve emniyetin çalışmasını belli oranda frenliyor, engelliyor. Bu insanlar çeteleşip daha büyük sahalara müdahil oluyorlar. Evet her zaman varlar ama bu boyutta, bu kadar yaygın değildi. Bazı bürokratların, siyasetin, yönetimin bu insanlara yakın durması, ilişki geliştirmesi bu olayların büyümesinde etkin olduğu kanaatindeyim” görüşünü ifade etti.

Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun organize suç örgütü liderleriyle fotoğraflarının ortaya çıkmasını hatırlatan Avcı, “Siyasette, iktidara yakın duran bu tip insanlarla çok yakın resim vermekte beis görmediler. Bunlarla hiçbir idari, adli makamın ilişki geliştirmemesi, irtibatta olmaması gerekiyor. Aksi durum bunlara cesaret kazandırıyor, kamuoyu önünde bunları güçlü gösteriyor.  Bunlarla ilişki geliştirmeye kalkan bütün görevlilerinden hemen hesabı sorulmalı” dedi.

TIKLAYIN - Rütbeleri Soylu söktü, Yerlikaya taktı: Eski emniyet müdürleri Sabri Uzun ve Hanefi Avcı'nın hakları iade edildi