Gündem

Rusya Ukrayna’yı işgal etmiş, Koray Altınel şirket kurmuş

11 Temmuz 2022 16:01

Ukrayna İçileri Bakanlıı letiim Bakanı Volodymyr Krakovetskyı’nin silah, miğfer ve çelik yelek gibi askeri malzemeler konusunda anlaştıkları Türk iş insanları tarafından 5 milyon dolar dolandırıldığı iddiasıyla başlatılan soruşturma dosyasının detaylarına T24 ulaştı. Dosyaya göre, Ukraynalıları dolandırdığı iddia edilen Koray Altınel’in 2020’de kurduğu AKA isimli firmasında 18 Nisan 2022 tarihine kadar tek bir SGK’lı çalışan gösterilmemiş. Ticaret Bakanlığı verilerine göre “silah ve mühimmat toptan ticareti” yapmak üzere kurulan şirket, daha önce hiç ihracat yapmamış. Bilançosunda da şirketin yaklaşık 195 bin lira zarar ettiği gösterilmiş. Altınel ayrıca, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sadece 1 gün sonra yine silah ve mühimmat ticareti yapmak üzere 50 bin lira sermayeli Amarok isimli bir şirket daha kurmuş.

"Ulaşamaz oldum"

Ukrayna İçileri Bakanlıı letiim Bakanı Volodymyr Krakovetskyı, Türk iş insanları tarafından dolandırıldığı iddiasıyla şikayetçi olmuş ve ifadesinde, iş insanı Murat Özvardar aracılığıyla tanıştığı Koray Altınel ile miğfer, çelik yelek ve silah alımı için anlaştıklarını ancak toplamda 5 milyon dolar ödeme yaptıktan sonra Altınel’e ulaşamaz hale geldiğini anlatmıştı. Şikayet üzerine başlatılan soruşturmada Altınel ve Özvardar’ın da aralarında bulunduğu bazı isimlerin şüpheli sıfatıyla ifadeleri alınmış, Altınel’in hesaplarına da bloke konulmuştu. T24, soruşturma dosyasında önemli belgelere ulaştı.

Ticari kayıtlar incelendi

Dosyaya göre, Krakovetskyı’nin şikayetçi olmasının ardından savcılık, çeşitli askeri malzemelerin alımı için Ukrayna tarafından paraların gönderildiği Koray Altınel’e ait şirketlere ilişkin araştırma yaptı. Bu kapsamda ticaret odası kayıtlarında yapılan araştırmada, Altınel’in AKA Silah isimli firmasının Aralık 2020’de “silah ve mühimmat toptan ticareti” yapmak üzere 100 bin lira sermaye ile kurulduğu, şirketin diğer faaliyetlerinin ise “Sivil savunma hizmetleri ile Askeri Savunma hizmetleri (Silahlı Kuvvetler ve savunma ile ilgili idari hizmetler” şeklinde tanımlandığı tespit edildi. Kayıtlara göre, şirketin tek ortağının Altınel’in eşi olduğu, Altınel’in Yönetim Kurulu Başkanı, Jandarma Genel Komutanlığı eski Lojistik Başkanı emekli Tuğgeneral Abdullah Koçum’un da Yönetim Kurulu Başkanvekili olarak görev yaptığı belirlendi.

Sigortalı çalışan yok

Savcılığa gelen en ilginç cevaplardan biri ise Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) oldu. SGK, mahkemedeki sorgusunda “hesaplarına bloke konulması nedeniyle personel çıkarmak zorunda kaldığını” öne süren Altınel’in şirketinin bugüne kadar hiç sigortalı çalışan bildiriminde bulunmadığını kaydetti. Gelir İdaresi Başkanlığı da savcılığın talebi üzerine yaptığı incelemede, AKA Silah firmasının 2021 yılı için verdiği geçici vergi beyannamesinde brüt satışlarını 1.7 milyon olarak bildirdiğini, bunun ise sadece 4 bin 660 liralık kısmının ticari mal olarak beyan edildiğini tespit etti. Kayıtlara göre firmanın gider tutarları ise 1 milyon 893 bin lira olarak beyan edildi ve yaklaşık 195 bin lira zarar bildirildi. Ticaret Bakanlığından gönderilen belgelerde ise, şirketin bugüne kadar hiç ihracat yapmadığı kaydedildi.

İşgalden 1 gün sonra şirket kurulmuş

Ukraynalı yetkililerin asker malzeme alımı için paraların bir kısmını gönderdiği Altınel’e ait Amarok Outdoor Av Malzemeleri isimli diğer şirkete ilişkin bilgiler de dosyada yer aldı. Buna göre Altınel, Amarok isimli şirketi Rusya’nın Ukrayna’yı işgal ettiği 24 Şubat tarihinden 1 gün sonra, yani 25 Şubat’ta kurdu. Yine Altınel’in eşi adına kayıtlı olan ve 50 bin lira sermaye ile kurulan Amarok isimli şirket de tıpkı AKA firması gibi herhangi bir SGK’lı çalışan bildirmedi. Amarok firması bu süreçte hiç ihracat da yapmadı.

TIKLAYIN | Ukraynalı yetkili nasıl dolandırıldığını anlattı: “Soylu ile fotoğraflarını gösterdi, güvendim”