Dünya Basınında Bugün

Rusya, Türkiye'ye öfkeli; NATO'nun birlikteliği; Ankara-Atina hattında umut | Dünya Basınında Bugün

10 Temmuz 2023 09:37

T24 Dış Haberler

ABD’li ekonomi gazetesinin ilk sayfasında Türkiye’de tutulan neonazi Azov taburu komutanlarının Ukrayna’ya iadesi yer aldı. The Washington Post, "Türkiye ve Macaristan'ın İsveç'in NATO'ya girmesine henüz yeşil ışık yakmayarak NATO'nun birliktelik görüntüsünü tehlikeye attığını iddia etti. eKathimerini, Yunan yetkililerin bu çarşamba günü NATO Vilnius Liderler Zirvesi marjında yapılacak Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis-Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan görüşmesinin son aylarda ilişkilere hakim olan sakin havayı somutlaştıracağını umduğunu belirtti. ABD Merkezi Komutası (CENTCOM), IŞİD lideri Usame El Muhacir'in 7 Temmuz'da Suriye'nin doğusunda öldürüldüğünü açıkladı.

10 Temmuz 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Milletvekillerinin büyük İngiliz şirketlerindeki “gizli” hisseleri

İngiliz gazetesinin manşetinde yer alan özel haberde, 50’den fazla milletvekilinin kamuya açık şekilde listelenen şirketlerdeki hisselerinin muhtemel çıkar çatışmalarına dair soru işaretleri ortaya çıkardığı yazıldı. Hisselerin bu zamana kadar “fiilen” gizli tutulduğu gazetenin haberinde yer aldı. Habere göre mevcut şeffaflık yasalarına göre hisselerin açıklanma zorunluluğu bulunmadığı belirtildi.
Aralarında eski Başbakan Theresa May’in ve eski Eğitim Bakanı Gavin Willamson’un da bulunduğu vekillerin yatırım ve hisselerinin yapılacak yasaları ve uygulanacak politikaları etkileme riski bulunurken, seçilmiş temsilcilerin finansal çıkarlarının seçmenler nezdinde karanlıkta kaldığı belirtiliyor.


Financial Times | Ukrayna lideri Zelensky Mariupol savunmacılarını Türkiye’den evlerine getirdi, Rusya öfkeli

ABD’li ekonomi gazetesinin ilk sayfasında Türkiye’de tutulan neonazi Azov taburu komutanlarının Ukrayna’ya iadesi yer aldı. Haberde komutanların eve dönüşünün Rusya’nın topyekün işgalinin 500. gününde gerçekleşmesinin Kiev için sembolik bir an olduğu ifade edilirken Moskova’nın Kiev ve Ankara’yı yüksek profilli mahkum takası koşullarını ihlal etmekle suçladığı belirtildi. Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov’un Ankara’nın savaşın sonuna kadar mahkumları Türkiye’de tutacağına dair kilit roldeki sözünü bozduğu ifadeleri yazıldı.


New York Times | Politika değişikliği yok, ama Yellen'ın ziyareti diyalog başlattı

ABD Maliye Bakanı Janet Yellen'in Çin ziyaretinin yıllardır kötüleşen ve son zamanlardaki anlaşmazlıkla "raydan çıkan" Washington-Çin ilişkilerini tekrar başlatabileceği umut ediliyordu. 2 günlük Pekin ziyaretinde gerçekleştirdiği 10 saatlik görüşmelerin ardından Yellen, "önemli anlaşmazlıklara rağmen" ilişkilerin daha stabil halde olduğunu belirtti. ABD Maliye Bakanı, "Dünyanın iki ülkenin de başarılı olmasına yetecek kadar büyük olduğuna inanıyoruz" dedi.


The Washington Post | NATO'nun birliktelik gösterisi tehlikede

The Washington Post, NATO'nun bu hafta Vilnius'ta yapacağı liderler zirvesiyle ABD Başkanı Biden ve en yakın müttefiklerinin Kremlin'e Batı'nın Rusya'ya karşı birleşik olduğu mesajını vermek istediğini belirtti. The Washington Post, "Türkiye ve Macaristan'ın İsveç'in NATO'ya girmesine henüz yeşil ışık yakmayarak bu birliktelik görüntüsünü tehlikeye attığını iddia etti.


eKathimerini | Miçotakis ve Erdoğan tekrar başlamayı umuyor 

eKathimerini, Yunan yetkililerin bu çarşamba günü NATO Vilnius Liderler Zirvesi marjında yapılacak Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis-Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan görüşmesinin son aylarda ilişkilere hakim olan sakin havayı somutlaştıracağını umduğunu belirtti. Bu, iki liderin 16 ay sonra yaptığı ilk yüz yüze görüşme olacak.


Moscow Times | İddia: Ukrayna'da 47 bin Rus asker hayatını kaybetti 

Rusya'da bağımsız haber platformları Mediazona ve Meduza'nın yaptığı araştırmalara göre Ukrayna'da en az 47 bir Rus askeri hayatını kaybetti. Yayınlar, araştırma için Rusya'nın 'ulusal vasiyetnamenin onaylanması kayıtları'ndan verileri kullandı. Gazeteciler, savaşın 24 Şubat 2022'de başlamasından bu yana 50 yaş altındakiler için yapılan başvuruların fırladığını belirtti. 


Handeslblatt | Kiev NATO’dan net bir sinyal bekliyor

Alman ekonomi gazetesinin ilk sayfasında yer alan haber Ukrayna’nın NATO üyeliğini alakadar ediyor. Litvanya’nın Vilnius kentinde yapılacak NATO zirvesine kısa bir süre kala, Ukrayna’nın Batı askeri ittifakına katılması konusunda anlaşmazlık yaşandığı ifade edildi. Ukrayna’nın Almanya Büyükelçisi Oleksiy Makeyev’in sözlerine yer verilen habere göre, Makeyev Ukrayna’nın NATO’ya katılması için açık ve net bir davet talep ettiğini söyledi. Katılım bir gecede gerçekleşmeyecek bile olsa, NATO’nun daha fazla belirsizliğe müsaade etmemesinin beklendiği belirtildi.


Al Jazeera | ABD, IŞİD lideri Usame El Muhacir'in dron operasyonuyla öldürüldüğünü açıkladı

ABD Merkezi Komutası (CENTCOM), IŞİD lideri Usame El Muhacir'in 7 Temmuz'da Suriye'nin doğusunda öldürüldüğünü açıkladı.

CENTCOM’dan yapılan açıklamada, saldırının MQ-9 İHA’sıyla düzenlendiği, bu İHA’nın Rus uçağı tarafından taciz edilen İHA olduğu belirtildi. Açıklamada, “Bu saldırıda herhangi bir sivilin öldüğüne dair bir belirti yoktur ve koalisyon bir sivilin yaralandığına dair raporları değerlendirmektedir. Bu, IŞİD'in terör saldırıları planlama ve gerçekleştirme kabiliyetini bozacak ve azaltacaktır" denildi.