Dünya

Rusya Soruşturma Komitesi, Wagner lideri Yevgeni Prigojin'in öldüğünü doğruladı

27 Ağustos 2023 14:00

T24 Dış Haberler

Rusya Soruşturma Komitesi, yapılan genetik testler sonucunda Tver'de düşen Wagner'e ait uçakta Rus paralı asker grubunun lideri Yevgeni Prigojin'in de olduğunu doğruladı.

Çarşamba günü düşen uçakta bulunan cesetlere kimlik tespiti için genetik analiz yapıldığını bildiren Rusya Soruşturma Komitesi, sonuçlara göre cesetlerin kimliğinin yolcu listesinde isimleri olanlarla uyumlu olduğunu açıkladı. 

Bu bilgilerle birlikte Wagner'in kuruluşunda yer alan ve Prigojin'in sağ kolu olarak uzun yıllar görev yapan, paralı asker grubuna ismini veren Dmitri Utkin'in de hayatını kaybettiği doğrulandı. 

Prigojin ve 6 kurmayının bulunduğu uçak, çarşamba akşamı Moskova'dan St. Petersburg'a uçarken Tver bölgesinde düştü. Batılı kaynaklar, Kremlin'in uçağı Wagner'in Moskova'ya karşı ayaklanmasına karşı intikam olarak düşürmüş olabileceğini iddia ediyor. Kremlin ise olayla ilgili bir bağlantıları olmadığını savunuyor. 

Prigojin kimdir?

Yevgeni Prigojin, 2014'te Wagner paralı asker grubunu kurdu ve liderliğini üstlendi. Wagner grubu önce 2014'te Donbass'ın işgalinde, daha sonra da Orta Doğu ve Afrika'daki çatışmalarda oynadığı rollerle dünyada tanınmaya başladı. Grup, özellikle Libya İç Savaşı'ndaki faaliyetleriyle Türkiye medyasında da sıkça yer aldı. Wagner, Ukrayna savaşında da yer aldı ve varlığı boyunca insan hakları ihlalleriyle gündeme geldi. 

Suç kaydı olan varlıklı bir iş insanı olan Prigojin, Kremlin'e catering hizmeti verdiği için "Putin'in şefi" diye tanınıyordu. 

Ayaklanma

Haziran'da Priigojin, Rus ordusunun kendi savaşçılarını hedef aldığını ve 2 binini öldürdüğünü iddia ederek Rus Silahlı Kuvvetleri'nin elitlerini devirme sözü verdi ve bir süredir ordu ile Wagner arasında devam eden gerilim patlama noktasına ulaştı. 

Moskova'ya doğru yürümeye başlayan Wagner askerleri, Rusya'nın güneyindeki Rostov-na-Donu'yu ele geçirdi. 

23 Haziran'da başlayan ayaklanma, 24 saatten kısa sürdü. Belarus lideri Aleksandır Lukaşenko arabuluculuğunda Kremlin ile Prigojin arasında yapılan görüşmeler sonucunda Wagner ilerlemesini durdurdu. 

Anlaşma kapsamında suçlamalar düşürüldü ve Prigojin, Wagner üyeleriyle birlikte Belarus'a geçip Minsk'in ordusunu eğitmeyi kabul etti. 

Prigojin, ayaklanmadan sonra genellikle sessizliğini korudu.

"Kazaya kasıtlı bir patlama sebep oldu"

ABD'nin ön istihbarat raporunun bulgularını basına anlatan ABD'li yetkililerden biri, Prigojin'in "büyük olasılıkla" hedef alındığının belirlendiğini söyledi. 

Yorum yapma yetkileri olmadığı için isimlerinin açıklanmaması koşuluyla konuşan yetkililer, hazirandaki Wagner kalkışmasının intikamı olduğu düşünülen patlamaya neyin sebep olduğu konusunda herhangi bir ayrıntı vermedi. Prigojin'in birkaç yardımcısının da öldüğü tahmin ediliyor.

Pentagon sözcüsü General Pat Ryder, uçağın karadan havaya bir füzeyle düşürüldüğüne dair basında çıkan haberlerin doğru olmadığını söyledi. ABD'nin bir bombadan mı şüphelendiğini yoksa kazanın bir suikast olduğuna mı inandığını söylemekten ise kaçındı.

Rusya sivil havacılık otoritesine göre, Wagner askeri şirketinin kurucusu ve diğer altı yolcuyu taşıyan jet, üç kişilik mürettebatıyla Moskova'dan havalandıktan kısa bir süre sonra düşmüştü. Kazanın ardından yaptığı ilk açıklamada ABD Başkanı Joe Biden, kazanın arkasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in olduğuna inandığını söylemiş ancak bu inancını doğrulayacak bilgiye sahip olmadığını da kabul etmişti.

Biden, "Ne olduğunu tam olarak bilmiyorum ama şaşırmadım. Rusya'da olup da Putin'in arkasında olmadığı pek bir şey yok" açıklamasında bulunmuştu.

Putin başsağlığı diledi

Perşembe günü yaptığı açıklamada Putin, Wagner liderinin "bazı ciddi hatalar yaptığını" ifade etti ve "zorlu bir kaderle" karşı karşıya kaldığını belirtti. 

Prigojin'i "yetenekli bir iş insanı" olarak nitelendiren Putin, "Soruşturma Komitesi Tver’deki uçak kazasına ilişkin ön soruşturma başlattı, sonuna kadar gidilecek" diye konuştu

Prigojin'i 90'lı yıllardan beri tanıdığını ifade eden Putin, "Wagner grubu, Ukrayna'da Nazizmle mücadeleye önemli katkılar yaptı. Bunu hatırlıyoruz ve inanın ki unutmayacağız" dedi