Dünya

Rusya, Prigojin'in düşen Brezilya yapımı uçağının soruşturmasına Brezilya'yı dahil etmeyecek

Uluslararası hukuk açısından CENIPA'nın bu teklifini kabul etmek zorunda olmasa da bazı müfettişler, Rusya'nın, ABD ve diğer hükümetlerin uçağın düşüşüyle ilgili Kremlin'i suçlaması üzerine teklife onay vermesi gerektiğini düşünüyor

30 Ağustos 2023 09:08

T24 Dış Haberler

Rusya, Wagner patronu Yevgeny Prigojin'in ölümüne neden olan uçak kazasındaki Brezilya yapımı Embraer jetinin düşmesine ilişkin soruşturmaya Brezilya'nın uçak soruşturma kurumunu dahil etmeyecek. 

Brezilya ajansının Reuters'a yaptığı açıklamaya göre; Rusya, Prigojin'i ve beraberindeki dokuz üst düzey Wagner üyesini taşıyan Brezilya yapımı Embraer jetinin nasıl düştüğünün araştırılacağı soruşturmada uluslararası tavsiye kurallarını işletmeyecek. Soruşturmaya, Brezilya dahil edilmeyecek. 

TIKLAYIN | ABD'den Prigojin'in ölümüne neden olan uçak kazasıyla ilgili ön istihbarat raporu: "Kazaya bir patlama neden oldu" iddiası

Brezilya'nın Havacılık Kazalarını Araştırma ve Önleme Merkezi (CENIPA), havacılık güvenliğini artırmak amacıyla davet edilmesi ve soruşturmanın uluslararası kurallar çerçevesinde yürütülmesi halinde Rusya'nın öncülüğünde yürütülecek bir soruşturmaya katılabileceğini açıklamıştı.

Uluslararası hukuk açısından CENIPA'nın bu teklifini kabul etmek zorunda olmasa da bazı müfettişler, Rusya'nın, ABD ve diğer hükümetlerin uçağın düşüşüyle ilgili Kremlin'i suçlaması üzerine teklife onay vermesi gerektiğini düşünüyor. 

TIKLAYIN | Rusya Soruşturma Komitesi, Wagner lideri Yevgeni Prigojin'in öldüğünü doğruladı

Ancak Birleşmiş Milletler Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'ne (ICAO) göre, Prigojin'in ölümüyle sonuçlanan uçuş, bir iç hat uçuşu olduğu için uluslararası kurallara tabi değil. 

CENIPA Başkanı Tuğgeneral Marcelo Moreno da, "Bunu yapmak zorunda değiller, sadece tavsiye ediliyor. Soruşturmayı açacaklarını ve Brezilya'yı davet edeceklerini söylerlerse biz de uzaktan katılırız" açıklamasında bulundu. 

"Uçağın üretildiği ülkenin katılımı olmasan soruşturma sorgulanır"

ABD'li havacılık güvenliği danışmanı ve eski soruşturmacı John Cox, uçağın üretildiği ülke olan Brezilya'nın katılımı olmadan Rusya'da yapılacak bir iç soruşturmanın her zaman sorgulanacağını söyledi.

Cox, Rusya'nın teklifi reddetmesini, "Rus soruşturmasının şeffaflığına zarar veriyor" şeklinde yorumladı.