Dünya

Rusya'nın Tahıl Anlaşması'na katılımını durdurmasının ardından Batı başkentleri hareketli: Moskova'sız bir çözüm mümkün mü?

18 Temmuz 2023 07:16

Rusya'nın Tahıl Anlaşması'na katılımını durdurmasının ardından Batı ve Kiev'de, Ukrayna limanlarındaki tahılın dünyanın geri kalanına nasıl ulaştırılabileceği konuşuluyor. 

Perşembe yaptığı açıklamada Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, ABD'nin Ukrayna'daki tahılı dünyaya ulaştırmak için farklı ülkelerle çalışmaya devam edeceğini söyledi. 

Kirby, ABD'nin tahıl taşıyan gemileri korumak için ise askeri varlıklar kullanmayacağını dile getirdi. 

Zelenski'den "anlaşmayı Rusya'sız sürdürelim" teklifi

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Türkiye ile Birleşmiş Milletler (BM) Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nı Rusya'sız sürdürme teklifini içeren mektup gönderdiğini belirtti.

Telegram kanalından anlaşma hakkında değerlendirmelerde bulunan Zelenski, "Karadeniz Tahıl Girişimi, Rusya’sız da çalışmaya devam edebilir ve etmelidir. Bu anlaşma geçerliliğini koruyor. Geriye kalan tek şey, bu anlaşmanın dikkatlice uygulanmasıdır" dedi. 
 
"Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e Karadeniz Tahıl Girişimi’nin sürdürülmesi veya anlaşmanın üçlü formattaki eş değeri olan konseptte çalışma yönünde teklif içeren mektuplar gönderdim" diyen Zelenski, "Ukrayna, BM ve Türkiye, birlikte gıda koridorunun çalışmasını ve gemilerin denetlenmesini sağlayabilir" ifadelerini kullandı. 
 
Zelenski, anlaşma kapsamında 45 ülkeye 33 milyon ton tarım ürününün gönderildiğini belirterek,  "Bunun yüzde 60’ı Cezayir, Tunus, Libya, Mısır, Kenya, Etiyopya, Somali, Sudan başta olmak üzere Afrika ve Asya ülkelerine gitti. Tarım ürünleri ayrıca Çin, Hindistan, Bangladeş, Endonezya, Pakistan, Irak, Lübnan, Yemen'e gönderildi. Sevkiyatlarımız, Yemen ve Somali gibi ülkelerde farklı dine ve etnik kökene sahip insanların hayatının kurtarılmasını sağlıyor ve bu çok önemli. Bu insanlar hayatlarını sürdürme hakkına sahip" diye konuştu.

Rusya, pazartesi Türkiye ve BM'nin arabuluculuğunda imzalanan, Rusya'nın işgalinden sonra Ukrayna limanlarında mahsur kalan milyonlarca ton tahılın dünyaya ulaştırılmasını sağlayan Tahıl Anlaşması'na katılımını durdurduğunu duyurmuştu. Kremlin'den yapılan açıklamada, "Karadeniz Tahıl Anlaşması bugün itibarıyla artık yoktur" denilmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in anlaşmayla ilgili duruşunu daha önce belirttiği ifade edilen açıklamada, kararla pazartesi Kırım Köprüsü'ne yapılan saldırı arasında bir bağ olmadığı kaydedilmişti.

Zelenski, Guterres'le görüştü

Zelenski, Telegram kanalından yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile telefon görüşmesi yaptığını bildirdi.

Guterres ile görüşmesinde Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nı ele aldıklarını belirten Zelenskiy, "Rusya'nın küresel gıda piyasasını istikrarsızlaşmaya çalıştığını ve Ukrayna'nın gıda ürünlerine bağlı çeşitli ülkelerdeki 400 milyon kişinin hayatını tehlikeye attığını" savundu.

Zelenskiy, "Tahıl anlaşmasının sürdürülmesi gerekiyor. Guterres ile gıda güvenliği ve Karadeniz'de gıda yollarının sağlanması amacıyla sorumlu devletlerle de birlikte çalışma konusunda mutabık kaldık" ifadelerini kullandı.

NATO'dan Rusya'ya kınama

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın, Türkiye ve BM'nin çabalarına rağmen tahıl anlaşmasından çekilmesini kınadığını bildirdi.

Konuyla ilgili sosyal medyadan açıklama yapan Stoltenberg, "Müttefikimiz Türkiye ve BM'nin çabalarına rağmen Rusya'nın Karadeniz Tahıl Girişimi'nden tek taraflı olarak çekilme kararını kınıyorum" ifadesini kullandı.

Stoltenberg, "Rusya'nın Ukrayna'daki gayrimeşru savaşının dünya genelinde milyonlarca kişiye zarar vermeye devam ettiğini" belirtti.