Dünya

Rusya'nın savaş esiri olarak tuttuğu çift yeniden bir araya geldi

01 Şubat 2024 11:11

T24 Dış Haberler

Ukrayna'nın güneyinde sınır muhafızı olan 29 yaşındaki Illia Muzyka, Rusya'nın geniş çaplı işgalinden kısa süre sonra yakalanarak esir tutuldu. Esaret altındayken nişanlısını bir daha görememekten korktuğunu anlatan Muzyka ve nişanlısı Alina Panina bir araya geldi.

Muzyka'nın ardından Panina da haberi olmadan birkaç hafta sonra aynı şehire savaş esiri olarak götürüldü. Muzyka, Reuters'e hikayelerini hatırlarken "Onun esaret altında olup olmadığını bilmiyordum. Rus esareti altında kaldığım süre boyunca o kadar çok düşünüyordum ki, onu bir daha göremeyeceğimi düşünmeye başlamıştım" dedi. 
 
2019'dan beri birlikte olduklarını anlatan çift, Ekim 2022'de esaret altına alındıklarını, 3 Ocak'ta ise "ne olduğunu anlamadan" serbest bırakıldıklarını söyledi. Düzgün beslenemedikleri için kilo verdiklerini, ilk bakışta birbirlerini tanımakta güçlük çektiklerini anlatan çift, batı Ukrayna'da hayatlarını yeniden kurmaya hazırlanıyor. 
 
Ukraynalı yetkililer, hem sivil hem askeri olarak yaklaşık 8 bin vatandaşının Rusya tarafından esaret altında tutulduğunu açıkladı.