Dünya

Rusya'nın "radikal organizasyon" kararının ardından ülkeden ayrılmaya çalışan LGBTİ sayısı altı katına çıktı

06 Aralık 2023 09:13

T24 Dış Haberler

Rusya'nın 'uluslararası LGBT (lezbiyen, gay, biseksüel ve transseksüel)  hareketi'ni "radikal organizasyon" ilan etmesinin ülkeden acil biçimde ayrılmaya çalışanların sayısında ciddi bir artış görüldüğü ifade edildi. 

Eski Sovyetler Birliği ülkelerinde yaşayan LGBTİ'lere yardım eden Avrupa merkezli insan hakları grubu Equal PostOst, karardan sonra Rusya'dan ayrılmak için kendilerinden yardım isteyenlerin sayısının 6 katına çıktığını ifade etti. 

Equal PostOst'un kurucularından Evelina Chaika, Mozhem Obyasnit haber platformuna yaptığı açıklamada, "Saatte ortalama 12 başvuru alıyoruz. Bu günde yüzde başvurudan fazla eder" dedi.

Equal PostOst, Rusya'daki LGBTİ'lerin Avrupa ülkelerine acil tahliyesi için çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını ve uçuşlar ile diğer acil ihtiyaçlar için bağış toplama çalışmalarını artırdıklarını belirtti. 

Geçen hafta Rusya Yüksek Mahkemesi, "uluslararası LGBT hareketinin radikal organizasyon kabul edileceği" duyuruldu. Mahkemenin tanımladığı şekilde kurumlaşmış bir hareket bulunmasa da ifadenin bilinçli olarak muğlak bırakıldığı düşünülüyor. 

Rusya'nın tanımı çok da açık olmayan ve kurumsal bir yapısı bulunmayan bir hareketi yasaklaması, Moskova'nın LGBT haklarını herhangi bir şekilde savunan herkesi hedef alabileceği yorumlarına sebep olmuştu. 

Rusya'da bir kişi, "radikal organizasyonların parçası" olarak suçlu bulunursa 6 yıla kadar hapis cezası alabiliyor.