Dünya

Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğu: Ukrayna'dan gönderilen tahılın tedarik hacminin yarısında fazlasının nihai varış noktası Batı limanları

01 Kasım 2022 12:53

Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğu, Tahıl Anlaşması kapsamında Ukrayna'dan gönderilen tahılın tedarik hacminin yarısında fazlasının nihai varış noktasının Batı ülkelerinin limanları olduğunu iddia etti. 

Başkonsolosluk tarafından yayımlanan bilgi notunda, "BM Dünya Gıda Programı çerçevesinde en yoksul devletlerin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Karadeniz limanlarında bulunan Ukrayna tahılının sadece yaklaşık %2'si satın alınmıştır" denildi.

Rus temsilciliği aynı zamanda Ukrayna limanlarından ihraç edilen tüm tahılın yarısının "hayvan yemi için tahıl" olduğunu iddia etti.

Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğu, "Bu da en fakir ülkelerdeki açlık tehdidini acilen ortadan kaldırma ihtiyacına ilişkin Batı propagandasının açıklamalarına aykırıdır. Batı'nın gerçek niyetlerinin, ilan ettiği hedeflerden çok uzak olduğuna bir kez daha tanık oluyoruz." açıklamasında bulundu. 

Bilgi notunda, "Kolektif Batı, Rusya'yı gıda krizini kışkırtmakla suçlarken, artan gıda fiyatlarından ve tedarik zincirindeki aksaklıklardan en büyük faydayı küresel tarım ticaretinin %75'inden fazlasını ellerinde tutan en büyük Batılı tarım şirketlerinin sağladığı gerçeği kasıtlı olarak örtbas ediyor." ifadelerine yer verildi.